Кметът на Ловеч връчи на генерал-майор Красимир Кънев почетен медал

В последния работен ден на отиващата си година кметът Корнелия Маринова връчи на генерал-майор Красимир Кънев почетния медал на Община Ловеч. Това стана в присъствието на ръководството на институцията и всички служители във фоайето на общината.
Отличието се връчва със заповед на кмета за заслугите му към военното дело и наука, към отбраната на страната и НАТО, както и към обществения живот на Ловеч и възраждането на неговата воинска слава.
Почетният медал се връчва сега, тъй като на 11 май, когато е празникът на Ловеч, генералът не успя да присъства поради служебни ангажименти. Както е известно, от 2020 година той е Национален военен представител в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия.
Кметът Корнелия Маринова припомни, че генерал-майор Красимир Кънев има големи заслуги за откриването на в. ф. 57260 в местността Гуровото край Ловеч. Преди месец и половина там се проведе военен ритуал по полагане на военна клетва на военнослужещите.
„Генерал-майор Красимир Кънев е нашият военен представител в НАТО и ние се чувстваме защитени и по-спокойни с неговата компетентност и решенията, които той взема на място за нашата сигурност“, посочи кметът на Ловеч.
„Получавал съм много медали, но този ми е най-скъп. Казвам го не от куртоазия, а защото духовно аз Ловеч не съм го напускал никога. Готов съм и оттук нататък каквото зависи от мен, да правя за нашия роден град“, каза висшият военен. Той получи още картината „Нагоре по пътя“ от Николай Ханзънов и цветя.
Красимир Маринов Кънев е роден в Ловеч на 8 януари 1965 г. През 1983 г. завършва математическата гимназия в родния си град с отличен успех.
До 1988 г. той е курсант в авиационно училище. Привързаността му към родния край предопределя избора – летище Каменец. От 1995 до 1997 г. учи във Военната академия в София. От 2000 до 2002 г. е началник в авиобазата в Каменец.
Между 2002 и 2006 г. е началник-щаб на 12 авиобаза – Каменец. През следващите години е началник-щаб на Военновъздушна учебна база – Долна Митрополия, командир на българския национален контингент в мисията на НАТО в Косово. Учи във Военновъздушния колеж на Авиационния университет на САЩ.
На 19 август 2017 г. е назначен за директор на дирекция „Стратегическо планиране“ в Щаба на отбраната и удостоен със звание бригаден генерал. Остава на този пост до 21 декември 2018 г., когато е назначен за директор на Щаба на отбраната и му е присвоено званието генерал-майор.

Община Ловеч, пресцентър
30.12.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.