Ахим Пурвин с рожден ден точно на Рождество Христово

Германският карикатурист и писател Ахим Пурвин празнува рожден ден точно на 25 декември – Рождество Христово. Да е жив и здрав, пожелава му НГ.
Той е много известен автор и в България, а и в Ловеч, редовен автор и в нашето издание. Съпруг е на чаровната преводачка Радка Димитрова, дъщеря на известния фотограф и журналист от НГ от близкото минало Радослав Димитров.
На Ахим желаем още дълги години жизнерадостно творчество.
Той е автор и на книгата „Един германец с българска (от)лична карта“ (на български) – карикатури и литературни миниатюри, вдъхновени от случки в България и в Германия. Издаде и книга на немски с рисунки за известния в Германия „Капитан от Кьопеник“.
Открива изложба в Берлин с рисунки от книгата, с което окончателно възпя дръзкия авантюрист.
Ахим Пурвин е роден на 25 декември 1944 година във Франкфурт на Одер. Работил е като журналист и карикатурист в списанията „Спорт и техника” и „Ойленшпигел”, бил е председател на карикатуристите в Съюза на журналистите в Германия. Женен е за ловчалийка. Живее в Берлин и в Ловеч.  В Ловеч аз съм слуга, обича да се шегува той, когато помага в градината. По характер и табиет си е чист славянин, казват приятелите му.

Автор е на няколко самостоятелни изложби и има участие в международни прояви, както в Германия, така и у нас. През 2010 г. участва в хумористична изложба “Трите писти” в Троян заедно с ловешкия скулптор Александър Иванов и фотографа Георги Папакочев. През 2006 г. пак заедно с Георги Папакочев прави изложба “Два мустака на един акъл” в Сатиричен театър “Алеко Константинов” в София. През 2016 г. в Берлин издава книга с рисунки „Касовият обир в Кьопеник“.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.