Кметът на Ловеч поздрави лично писателя Младен Стоянов за 70-годишнния му юбилей

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави лично писателя Младен Стоянов по повод неговия 70-годишен юбилей. Това стана на 14 декември 2022 г. по време на тържество в Клуба на дейците на културата в Ловеч. С топли думи кметът благодари на твореца за неговата дългогодишна дейност в културата, археологията и журналистиката. Корнелия Маринова припомни, че се знаят покрай каузата Васил Левски. „Когато заставаше пред децата, той винаги разказваше увлекателно и задълбочено за Апостола. През години се срещаме много пъти с Младен и той винаги е защитавал собствена гледна точка към историческите събития“, каза още кметът на Ловеч. След това му връчи почетен плакет с образите на Св. св. Кирил и Методий, покровители на град Ловеч.
Той не може да говори и пише без да вложи своята страст, каза Жанина Илиева за Младен Стоянов. За книгите му говори и историкът Теодор Тончев.
Юбилярят получи още много поздравления и грамоти. По телефон също го поздравиха много хора, сред тях беше и поетът Златомир Златанов.
Младен Стоянов разказа следната случка: „Първата книга в моята библиотека бе „Йов“ от Илия Волен, която ви показвам. Подари ми я моят братовчед, когато бях на 12 години. Тази книга ме накара да се замисля, защото на корицата работникът е нарисуван с мотика и е с глава, а попът е показан без глава. Навярно защото работникът бе по-важен. От тогава се питам кое е по-важно – мотиката или Голготата?“
Младен Маринов Стоянов е роден на 14 декември 1952 година в близкото до Ловеч село Умаревци. Неговото любопитство към света го отвежда към археология и историята. Той работи години наред като археолог в местния Исторически музей, бил е и уредник в музея Къкринско ханче. Десетилетия проучва нашето историческо минало. Приносът му в осветляването и популяризирането на нашите революционери е безспорен. Познавач е на живота и делото на Васил Левски, подробно описва и живота на Христо Иванов – Големия.
Автор е на шест книги, като пет от тях са посветени на живота и делото на Васил Левски – „Левски, събития и личности“, „Левски – история и манипулации“, „Масонството, Българската революция“ и Христо Иванов – Големия. Личност и дело“ (с две издания). Негова е и уникалната книга „История с аромат на вино“.
Младен Стоянов е автор и на над 200 статии в областта на историята, археологията, литературата, образованието и политиката. Заразителен разказвач и страстен полемист, той пламенно изобличава неистините и манипулациите с историческите факти.
През 2018 г. Младен Стоянов получи ежегодната персонална награда за култура „Ловешки меч“. За
Община Ловеч, пресцентър
15.12.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.