Съдът в Ловеч осъди надзирател, внесъл мобилен телефон на лишен от свобода

IMG_4691_resized

Тричленен състав на Окръжен съд – Ловеч призна за виновен М.В.В – надзирател в затворническо общежитие, за това, че е нарушил служебните си задължения и е внесъл мобилен телефон и част от зарядно устройство за него на лишен от свобода. В замяна на това служителят е получил облага в размер на 100 лева.
Деянието е извършено в края на април 2021 г. Тогава в качеството си на длъжностно лице – „Надзирател 1-ва степен“, с цел да набави за себе си облага, подсъдимият нарушил служебните си задължения, произтичащи от Длъжностната му характеристика – „Чрез изпълнение на пряка и непосредствена охранителна дейност да осигурява ред, сигурност и безопасност в местата за лишаване от свобода, в съответствие с нормативните актове, заповеди и документи, регламентиращи служебната дейност“, като в нарушение на Заповед № ЛС-04-642/28.11.2018 год. на министъра на правосъдието за утвърждаване на списъка на разрешените лични вещи, предмети и хранителни продукти, които могат да получат, ползват и държат при себе си лишените от свобода – предоставил за ползване на лишен от свобода мобилен телефон и част от зарядно устройство, предназначено за зареждане на мобилни телефони, за което получил облага – сумата от 100 лв.
От деянието е могло да настъпят немаловажни вредни последици, поради което и на основание чл. 282, ал.1, предложение 1 от НК и чл. 54 от НК, при смекчаващи вината обстоятелства, съдът наложи на подсъдимия наказание 1 година лишаване от свобода. На основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на наказание е отложено за срок от три години. Подсъдимият се лишава и от правото да упражнява професия свързана с охранителна дейност в системата на МВР и в местата за лишаване от свобода за срок от 3 години от влизане на присъдата в сила.
Присъдата може да се обжалва и протестира пред АС–Велико Търново в 15-дневен срок, считан от 8 декември.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.