ПОРАДИ ГОЛЯМ ИНТЕРЕС КЪМ ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ОБЩИНА ЛОВЕЧ ОБЯВИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗА 15 ДЕКЕМВРИ

img-064f699d1eb94ff10102b3ee04ef4b3e-v-1Поради големия интерес към профилактичните прегледи и скрининговите изследвания Община Ловеч обяви допълнителна дата – 15 декември.

За пета поредна година на 2 декември 2022 г. бяха организирани изследвания за остеопороза, профилактика на рак на гърнета, образна диагностика на щитовидната жлеза и ехографска диагностика на коремни органи. Прегледите се извършиха в Клуб на инвалида в кв. “ Вароша“, а диагностиката и консултантската дейност се осъществи от д-р Любомир Дамянов от „Медицински център за човешка репродукция “ ООД – гр. София. За един ден са прегледани 96 човека.

От скрининговите изследвания се установи, че 10% от прегледаните са с намалена костна плътност и са насочени към специалист за подробни изследвания и изясняване на състоянието. 30% от прегледаните жени са с установени промени в щитовидната жлеза и са насочени към ендокринолог. От ехографското изследване на коремни органи 20 % от прегледаните имат увеличен и прегънат жлъчен мехур, а на 7 човека са открити конкременти в жлъчката. Новооткрити миоми при жените няма, както и не се установени туморни формации и карциноми.

Тъй като по време на записването за профилактичните прегледи интереса от страна на гражданите беше много голям, по инициатива на Община Ловеч допълнително ще се проведат същите изследвания на 15.12.2022 г., за които вече са записани желаещите. При наличие на още желаещи, д-р Любомир Дамянов обеща, че през м. февруари следващата година отново ще посети Ловеч и ще извърши скринингови изследвания и профилактични прегледи.

Община Ловеч, пресцентър

03.12.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.