Клетва положиха военнослужещите от новото военно формирование в Ловеч

Положиха клетва военнослужещите от новото военно формирование 57 260 в Ловеч, което се намира в местността Гуровото. Това стана на 9 ноември 2022 г. с тържествен военен ритуал на плаца, пред официални лица и много граждани.
Командирът на Командване за логистична поддръжка – София, бригаден генерал Тодор Тодоров прие тържествения строй. Отец Кънчо Кабадийски отправи молитва за здраве и благополучие и освети със светена вода войнския строй.
Новоназначените 44 военнослужещи целунаха бойното знаме и се заклеха да служат честно на българския народ, да спазват конституцията, законите на страната и уставите на въоръжените сили и храбро да защитават целостта и независимостта на Република България.


Съставът е назначен след спечелен конкурс за военно формирование 57 260 – Ловеч, което е част от военно формирование 48 940 – Бургас. Към тях има и 14 военнослужащи, които са по Закона за резерва и са първа смяна на срочна служба в доброволния резерв. На същата територия функционира и досегашното военно формирование 24 480 с началник подполковник Теодоси Томанов.
В своето поздравление кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова благодари за запазения войнски дух на града.
„След 17 години тишина и липса на войнска клетва в поделението днес се случва този вълнуващ момент – да отворим вратите на ново формирование. Клетвата не е просто обещание. Тя е слово на чест и дълг. Това е особено важно в днешния момент, когато на 300 км от границата ни текат реални военни действия“, каза Корнелия Маринова. Кметът благодари на всички офицери от Ловешкия гарнизон, на подполковник Теодоси Томанов, както и специално на генерал-майор Красимир Кънев за усилията му да се финализира работата по новото формирование.
Областният управител инж. Светослав Славчев в поздравлението си посочи, че днешният ще остане незабравим в паметта на новите кадрови войници и на техните близки. Поздравление отправи и бригаден генерал Тодор Тодоров, като пожела: „Скъпи воини, бъдете здрави, успешни и верни на думите, които изрекохте и превърнете клетвените слова в свои дела.“
Церемонията премина с участието на Представителния Общински духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки. Ритуалът бе наблюдаван от много роднини, близки и приятели на военнослужещите. Имаше и групи от стари набори, които се възползваха от обявените „Отворени врати“ и си бяха организирали срещи. След това всички желаещи разгледаха уникалния музей „Въоръжение и техника“ и изложбата „Бойни припаси“.

Община Ловеч, пресцентър
09.11.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.