Среща със 103-годишната Райна Жекова от Ловеч

Сърдечна среща със 103-годишната Райна Жекова имаше кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Искам за пореден път да оттам своето уважение на един дълголетен и заслужил учител, сега, преди Деня на будителите, мотивира се кметът. За последните години това е трета тяхна среща. Те разговаряха в дома на столетницата на ул. „Д-р Никола Сяров“.
Корнелия Маринова й подари няколко издания, сред които и книга за Ловеч с пощенски картички, за да може Райна Жекова да се върне в младостта си.
„Старостта не е хубаво нещо, но спомените поддържат духа ми. Сега за мен се грижи Борислав, доволна съм. И да знаеш, няма по-хубава професия от учителската. Учила съм половината град – децата, майките им, че и бабите им“, сподели с усмивка Райна Жекова. Тя благодари за подаръците, почерпи с бонбони и разказа за своето всекидневие. Освен кметът на Ловеч, неин гост беше и нейната приятелка Яна Дичева, която е майка на д-р Румяна Нановска.
Припомняме, че за своя юбилей през 2019 г. Райна Жекова бе удостоена с Почетен медал на Община Ловеч. Медалът бе за дългогодишната педагогическа дейност и издигане престижа на Ловеч в областта на образованието и във връзка с кръглата 100-годишнина.
Райна Николова Жекова е родена 08.09.1919 г. в Ловеч. Съпругът й Иван Жеков е починал преди повече от десет години. Семейството има двама сина, единият – Николай, сега е лекар в Самоков, другият не е сред живите. Имат и четирима внуци и трима правнуци. Правнучката Ирина живее в Брюксел, един от внуците пък е морски капитан.
От 1955 г. Райна Жекова постъпва като учител, а по-късно и директор в ловешкото училище „Васил Левски“, където работи до своята 55-годишнина. „Ние сме две директорки“, каза тя през смях на Корнелия Маринова, която е била 19 години директор на същото училище.
Община Ловеч, пресцентър
26.10.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.