Украински и български деца се надиграваха в Рибарица

Украински и български деца се надиграваха в Рибарица. В танцов обмен и надиграване се превърна поредната среща на представителите от сдружение „Мисия. Иновации. Гражданство – МИГ”, сдружение „Знание”, доброволците на Българския червен кръст и украински граждани, настанените във военната база с. Рибарица, община Тетевен.
Сценична треска беше обзела малчуганите и техните родители. Те, облечени в традиционни украинска носии, представиха „Хопак”. Това е танц, превърнал се в легенда в Украйна, символ на държавата. Танцът и усмихнатите лица на играещите неволно заразиха присъстващите с тяхната енергия и положителни емоции.
Последва песен, посветена на „Украйна”. Под звуците на право българско хоро започна и надиграването. От своя страна доброволците показаха популярни стъпки от български хора. Малки и големи се хванаха и извиха кръшно хоро. Прозвуча и песента „Излел е Дельо хайдутин”, която в изпълнение на Валя Балканска е прославила България. Песента е включена в Златната плоча на „Вояджър“ на американските космически апарати „Вояджър 2“ и „Вояджър 1“, като музикално послание от Земята към далечния космос.
Всяка културата носи нещо оригинално, магия и дух, споделят участниците. Народните танци помагат, както за междукултурен обмен, така и за намиране на нови приятелства. Основна форма на комуникация и допринасят за ефективно взаимодействие и премахване на езиковите бариери.
Повече от три часа всички, включили се в междукултурното надиграване, показаха своята артистичност, душевност и настроение.
Инициативата е по проект „Учим и се забавляваме заедно“ на сдружение „Мисия. Иновации. Гражданство – МИГ“, финансиран от фондация “BCause – помощ на благотворителността в България“. Партньори по проекта са Българският червен кръст, сдружение „Знание“ – Ловеч, Центърът за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ и библиотеката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.