Първа изложба на художника Теофан Сокеров в Бургас

bu191010Това е първото показване на картини на големия български художник Теофан Сокеров (1943-2020) в Бургас, каза пред БТА директорът на бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ Георги Динев по изложбата с живописни платна, която се откри вчера в Бургас

„Жителите и гостите на града могат да се насладят на картини на родения в Ловеч художник от колекцията на ловешката художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ и художествената галерия Стара Загора. Част от тях се показват за първи път не само в Бургас, но и по принцип“, каза пред БТА съпругата на покойния художник Надежда Сокерова. Тя пристигна за изложбата специално от Ловеч и с много вълнение си припомни спомени от съвместния им живот.

Валентин Узунов, директор на ловешката галерия „Проф. Теофан Сокеров“, разказа за първото участие на Сокеров в ОХИ след дипломирането с картината си “Възпоменание”. Тогава изкуствоведът Димитър Аврамов  казал: “Обикновено един художник завършва творческия си път с такова произведение, а Теофан едва сега започва!”

Георги Динев разказа, че идея за организирането на самостоятелна изложба на Теофан Сокеров в Бургас е имало още около 2019 г., но поради напредналото заболяване на художника по това време тя така и не успява да се реализира приживе, а година по-късно той почива.

„Мога да кажа, че Теофан всъщност е от второто поколение художници, които обърнаха естетиката в съвременното българско изобразително изкуство. Ако първото поколение бяха художници като Георги Баев, Георги Божилов, Енчо Пиронков, Иван Вукадинов, Крум Дамянов, само осем-десет години по-късно се появи това следващо поколение, включващо Стоян Цанев, Теофан Сокеров, Георги Трифонов, Георги Чапкънов. Те бяха едно продължение на това първо поколение като съвременно търсене на естетика. В същото време те привнесоха доста нови неща“, каза още директорът Георги Динев.

Той допълни, че от дистанцията на времето, ако погледнем как биха изглеждали тези неща след 50 години, то може би всички тези художници биха били причислявани към едно поколение. „Тъй като аз съм съвременник и помня едни от първите им изяви, мога да кажа, че имаше разлика, имаше една дистанция. Имах късмета тогава точно да бъда ученик в художествената гимназия и да проследявам доколкото е възможно художествените събития. Следяхме националните изложби и Теофан още с първото си появяване на такава направи огромно впечатление не само на мен.“

Според директора на галерията, Теофан Сокеров е и един изключително работоспособен художник и се е доказал в много насоки: „Тези български зрители, които са виждали стенописите в патриаршеската църква в Царевец, правени между 1981 и 1985 година, могат да направят връзка с тези съвременни картини, които са в момента тук“.

Тези стенописи си остават един много сериозен художествен документ за времето и за епохата, в която сме живели, заяви още Динев. „Там е развита историята на България по повод 1300 години, което тогава беше много популярна тема. Но това е направено по един много съвременен, интелигентен начин, който в същото време звучи като храм, като църква. Те не са модерни, абстрактни, условни стенописи, а всичко е създадено много грамотно и с разбиране за рисунка, за смисъл, за знак. Великолепни неща“, каза още Динев.

Творчеството на Теофан Сокеров минава през няколко етапа. Той е един от първите художници, които започват да въвеждат като естетика фотореализма. „Неговите картини в някаква степен се родеят, по мое мнение, с италианския неореализъм в киното. Много от нещата ми действат като кадър, като един фрагмент, който е толкова закован и запечатан, както големите италиански режисьори умеят. Виждаме, че в неговите творби, освен този запечатан като кадър момент, стои и един особен романтизъм. Едно преклонение и уважение към Ренесанса и старото изкуство, но в същото време с едно съвременно интерпретиране на формите и на обемите“, каза още директорът на бургаската художествена галерия.

На изложбата присъстваха студенти от филиала на НХА, много колеги и почитатели на творчеството на професора Теофан Сокеров.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.