Престижна награда за ловешките „Службогонци“ от фестивала в Куманово, Северна Македония

службогонци и кирил наумов 3

Спектакълът „Службогонци“ на Драматичен театър Ловеч е удостоен с престижна награда на завършилото 25-то юбилейно издание на фестивала „Дните на комедията 2022“, в Куманово, Северна Македония. Комедията с гост-режисьор и главен изпълнител Николай Урумов е отличена с награда за костюмография. Това съобщи директорът на ловешкия театър Биляна Петрова.


Костюмите на Иван-Вазовите герои в „Службогонци“ са дело на младия Кирил Наумов и разкриват, освен епохата, социална и психологическа същност на образите.
„Това е важно признание за ловешкия театър, особено в светлината на някои последни събития в Северна Македония. В препълнената зала бяхме заедно с кмета на Куманово Максим Димитриевски и видяхме как комедията на Иван Вазов чрез нашите актьори стопява граници и стига до сърцата на публиката“, коментира кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.службогонци 2
Както съобщихме по-рано, на 5 октомври кметът на Ловеч подкрепи на място театралната трупа от България.
От 18 септември до 14 октомври македонската публика видя 12 театрални представления на местни и гостуващи театри от Хърватия, България и Сърбия. Имаше театрални трупи от цяла Северна Македония – Щип, Битоля, Тетово, Струмица и други.
Тази година фестивалът за първи път бе с конкурсен характер. Връчени бяха шест награди – за най-добра актриса и най-добър актьор, за сценография, костюми, режисура и представление.

службогонци 1
Коле Ангеловски с „Паника в хотел Палас“ на Театър Струмица спечели награда за най-добра режисура, а като най-добър спектакъл е отличен „Секс и лъжи“ на Кумановския театър. Председател на журито бе актрисата Магдалена Ризова Черних.

Следващите представления на „Службогонци“ – на  17.10. 2022 г., понеделник, от 18:30 часа гостува на град Берковица , на 18.10. от  18:30 часа гостува на град Кнежа, а на 19.10 от 19:30 часа в  София в  Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Община Ловеч, пресцентър
17.10.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.