Океан от български килими се „разля“ в ловешката художествена галерия

Океан от български килими се „разля“ вечерта на 20 септември в Ловеч. Освен в Художествената галерия “Проф. Теофан Сокеров“ бяха обхвати и пет сгради във възрожденския квартал „Вароша“, собственост на галерията и музея.
Така изглежда изложбата „Магията на българския килим“ на холандския колекционер Якоб ван Бейлен, който от 2008 г. живее и действа в България. Представени са 130 килима в шест тематични кръга – котленска школа, чипровска, модел „Бакамски“, модели „Каракачка“, „Птичи гнезда“ и други, килими от други български райони и молитвени килими. Подреждането им в галерията продължи цели три дни, някои килими са в скулптурни композиции. Най-старият експонат е от края на 17 век, повечето са над 100 години.
„Изложбата, която е в месеца на Европейското културно наследство, докосва нашите български сърца. Благодарим на Якоб ван Бейлен за това събитие, което след изложбата във Велико Търново, разбирам, че е най-мащабното досега. Убедена съм, че ловешката общественост ще оцени по достойнство експозицията“, каза при откриването кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. На събитието присъства и зам.-кметът Венцислав Христов.
Якоб ван Бейлен благодари на директора на галерията Валентин Узунов и неговия екип за положените професионални умения.
Гостът има готов увлекателен разказ за всеки килим, тъй е дошъл от различни краища на света. Последният котленски килим е пристигнал преди седмица от Карачи, Пакистан. Личната му колекция вече съдържа над 760 килима.
Голямата част от килимите първоначално са били изтъкани в Пирот и Чипровци, но са тръгнали по света. Благодарение на Якоб ван Бейлен те вече са върнати в родината си. Представени са и други български тъкани изделия като китеници, родопски халища, колани и козяци. Експозицията е придружена от обширна литература за българската килимарска традиция, прожектира се и кратък филм. Изложбата в Художествена галерия “Проф. Теофан Сокеров ” в Ловеч ще остане до 10 ноември.
Община Ловеч,
20.09.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.