„Службогонци” и „Илинден” в Ловешкия театър до края на септември

театър1След изключително успешната премиера на пиесата на Карло Голдони „Слуга на двама господари”, с режисьор Йосиф Сърчаджиев, Ловешкия театър продължава програмата си за септември с още две вълнуващи заглавия – „Службогонци”, под режисурата и с участието на Николай Урумов, и „Илинден”, с режисьор Биляна Петрова.
Ловчалии и гостите на града ще могат да гледат „Службогонци” на 21 септември от 19 ч. на основната сцена на театъра, а „Илинден” ще бъде представен отново под открито небе сред величествената обстановка на Ловешката средновековна крепост на 28 септември, с начален час 19.30 ч. (при лошо време спектакълът ще бъде изместен в театъра).
Билетите са в продажба на касата на театъра, с работно време от 10 до 14 ч.. Резервация на места може да се правят и на телефон 0884315455. Онлайн билети за „Службогонци” са налични в мрежата на entase.bg.
/За повече информация – следете страницата на театъра във Фейсбук и профила в Инстаграм/

Една от най-емблематичните пиеси в класическата българска драматургия вече е част от репертоара на Ловешкия театър.
„Службогонци” от Иван Вазов имаше своите две премиери в началото на юли, които вдигнаха публиката на крака. Макар написана преди 120 години, пиесата е все още актуална и насочва вниманието към съществуващи и до днес проблеми в управлението на България. Тя е сред най-ярките творби в българската класическа драматургия, а чрез нея авторът обръща внимание на теми, присъщи за хората след Освобождението, от които се открояват амбицията за власт, кариеризмът и корупцията.
„Службогонци” е едно от най-новите заглавия в репретоара на Драматичен театър-Ловеч и е под режисурата на добре познатия от театралната сцена и киното Николай Урумов. Но освен, че е режисьор на пиесата, Урумов се превъплъщава и в образа на Станчо Квасников и заедно с актьорите на Ловешкия театър вдъхва нов сценичен живот на Вазовата пиеса.
В актьорския състав зрителите ще видят още Гьорги Трайков, Марина Георгиева, Нина Суванджиева, Явор Костов–Яша, Георги Грозев, Йордан Петков–Дуньо (гостуващ актьор от трупата на Народен театър „Иван Вазов”), Диана Спасова, Петър Стойчев, Аделина Петрова, Мариян Стефанов (гостуващ актьор от трупата на ДКТ „Иван Радоев” – Плевен). Сценография и костюми – Кирил Наумов; композитор – Иван Стоянов; плакат – Драгомир Димчев.
Със спектакъла „Илинден” Ловешкият театър закри миналия си творчески сезон, но не къде да е, а под открито небе на Ловешката средновековна крепост. И в края на този месец любителите на театралното изкуство ще имат възможността да се насладят на историческия спектакъл, разкриващ част от живота на революционера Гоце Делчев, на същото място.

Наричат го „Канатлъ шейтан“ – Хвъркатият дявол. Подписва писмата си с името Ахил. Това е Гоце Делчев – героят на един народ, който дава много жертви, за да извоюва свободата си. Спектакълът проследява неговата история през бурните и жестоки времена когато Македония все още е под турско робство. Започва подготовката на Илинденско-преображенското въстание…

Ролята на Гоце Делчев е поверена на актьора Иван Юруков, познат от киното и телвизията с участието си в сериалите „Мен не ме мислете“, „Откраднат живот“, „Столичани в повече“, както и в пълнометражните филми „Дъвка за балончета“, „Аве“, „Кметът“ и др. В своя житейски и творчески път Юруков е лично вдъхновен от образа на Гоце Делчев.

„Спектакълът стъпва върху първия биографичен материал за живота на Гоце Делчев, написан от Пейо Яворов година, след като революционерът е застрелян при освободителните борби за Македония в село Баница. Самият Яворов е близък съратник и съмишленик на Гоце Делчев и много му се възхищава. Този документален пласт сложи основата и гръбнака на спектакъла, за да можем да въплатим тази колосална историческа фигура на нашата обща българо-македонска история”, разказва директорът на Драматичен театър-Ловеч и режисьор на представлението Биляна Петрова.

Линиите от романа „Илинден” на писателя Димитър Талев, които са избрани за спектакъла, са на ярки герои, отдадени всеки по свой начин на революцията. Животът също така успява да ги сблъска и с големия български водач за освобождението на Македония.

„Художественият пласт на текста през гениалното слово на Димитър Талев дава допълнителна красота и дълбочина на образите”, продължава Биляна Петрова.

Заедно с Иван Юруков на сцената ще излязат актьорите Петко Венелинов, Боряна Бабанова, Марина Георгиева, Тодор Лазаров, Гьорги Трайков, Диана Спасова, Петър Стойчев, Марина Атанасова, Радослав Тодоров и Нина Суванджиева.

Сценографията и костюмите са дело на Елица Андреева и Юлиана Войкова- Найман, музиката – на Асен Аврамов, а хореографията – на Елена Ангелова.

Плакат и мултимедия – Николай Димитров. Езиков консултант – Доц. д-р Ана Кочева

Линкове към събитията във „Фейсбук”:
„Службогонци” – https://fb.me/e/2IVnEqfuk
„Илинден” – https://fb.me/e/1wLBtDAmP

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.