Над 1000 участници очаква Ловеч за събора „Ритъмът на България 2022“

Двойното издание на Национален фолклорен събор „Ритъмът на България“ (обявено като 6-то и 7-мо поред) ще се проведе от 22 до 25 септември 2022 г. в Ловеч. Очакват се над 1000 самодейни изпълнителя и гости от цяла България от всички фолклорни жанрове. Съборът за четвърта поредна година е включен в Културния календар на Община Ловеч.
По традиция на открита сцена в двора на Бившата казармата в центъра на града от четвъртък до неделя ще прозвучат изпълнения на над 100 самодейни формации и индивидуални изпълнители, автентичен фолклор, народни танци, песни и обичаи.
Вечерта на официалния празник Ден на независимостта – 22 септември, ще бъде концертът на Христо Косашки и ТФ „Балкански огън“.
В програмата е включен типично ловешкият обичай „Кумичене“, още – обичая „Джамал“ от с. Славяни, коледарски групи от Ябланица и Баховица, възстановка на родопска сватба, надиграване на най-добрите танцьори и др.
Ловешките улици ще бъдат изпълнени от танцьорите от НЧ „Бяла Анаста 2016“, облечени в народни носии, заедно с Представителен общински духов оркестър, през втория ден на събора – петък. Парадът ще завърши с концерт и много общи хора на сцената.
За първа година фестивалът дава възможност съставите да се изявят и с конкурсен характер. Богата и разнообразна е програмата от народни песни и танци. За вечерни концерти са поканени едни от най-актуалните фолклорни изпълнители: квартет „Славей“, Здравко Мандаджиев, Станислава Димитрова – Съни.
Предвидени са павилиони майстори на народни занаяти с демонстрации, както и шатри за лакомства, храна и напитки. Организатори са НЧ „Бяла Анаста 2016“, НЧ „Напредък – 1920 г.“ и Модна къща „Перлита“.
ПРОГРАМА:
22.09.2022 , четвъртък
17.00 ч. Откриване,
Фестивална програма: Автентичен фолклор и народни обичаи
19.00 ч. Концерт на Христо Косашки и ТА “Балкански огън“
23.09.2022, петък
17.00 ч. Дефиле и Концерт на Представителен общински духов оркестър Ловеч
19.00 ч. – Концерт на Квартет „Славей“
24.09.2022, събота
10.00 ч. Фестивална програма с изпълнения на участниците
18.00 ч. – Концерт на Здравко Мандаджиев
25.09.2022, неделя
10.00 Конкурсна програма- изпълнения на участниците
18.00 – Концерт на Станислава Димитрова – СЪНИ.
Забележка: Снимките са архивни.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.