В Ловеч представиха новата книга на Нася Кралевска

Представяне на новата книга „По кривите пътеки на българския преход (и още) поглед отдалече“ на Нася Кралевска (Nassya Kralevska- Owens) имаше в ХГ „Проф. Теофан Сокеров“ на 16 септември 2022 г. Събитието протече в присъствието на авторката, тук бе и нейният съпруг Ерън Оуенс. Специално участие взеха и известният актьор Руси Чанев, проф. Евелина Келбечева (историк) и журналистът Христо Христов, който е основател на сайтовете desebg.com и pametbg.com и на фондация „Истина и памет”. В събитието взеха участие и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и заместник-кметът Венцислав Христов.
В книгата си Нася Кралевска е събрала свои статии и интервюта, които звучат като един цялостен текст поради силния емоционален изказ и общата идея. А тя е разобличаване на фалшивата история на България, създадена по време на комунистическа режим, както и перипетиите и кризите след падането му през 1989 г.
„Книгата в първата си част е съставена от публицистика, това са 250 стр., и те са нещо като втора част на предишната ми книга „Без заглавие“. Другата част са интервюта ми с известни личности за прехода у нас. В третата част пък са интервюта, които са правени с мен“, разказа авторът.
„Това е прецизен анализ на нашето време, който е минал през сърцето“, отбеляза проф. Келбечева. Руси Чанев прочете три от статиите, между които много силният текст „Верен син на столетница“, разобличаващ книгата на Сергей Станишев „Защото сме социалисти“.
Инициативата за срещата бе на Фондация „Истина и памет“. Нася Кралевска живее и работи във Филаделфия, САЩ, но редовно участва със статии в нашата преса. Повечето материали са публикувани във в. „Про & Анти“, както и в други издания, до 2020 г.
Вечерта на 16 септември на пл. „Тодор Кирков“ имаше прожекция на документалния филм „Второто освобождение“ (2022 г.), на който проф. Евелина Келбечева е сценарист.
Припомняме, че през 2019 г. в Ловеч беше представена предишната книга на Нася Кралевска „Без заглавие. Рушители и строители на България“. Тя вече има пет издания, включително на английски език. В една класация на CNN книгата е на 63-то място между топ 100 книги, посветени на тоталитарната власт.
Община Ловеч, пресцентър
17.09.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.