Татяна и Димитър Узунови с интересни идеи – от Радювене до САЩ

узуновиСемейството Татяна и Димитър Узунови са хора с идеи и възможности. От две години те връчват на изявени ученици от село Радювене, община Ловеч, грамоти и парични премии. По време на събора на 6 септември те наградиха пет деца, а миналата година – две. Те имат още много идеи за Радювене, където Татяна Узунова е родена и получава основното си образование.
Ето някои подробности за интересното семейство.
Татяна Узунова завършва Математическата гимназия в Ловеч, а след това Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Получава и втора магистратура по Приложна математика в Машинно-електротехнически институт (МЕИ).
По това време срещна и Димитър, роден в Пловдив където завършва Образцовата Математическа гимназия и приложна геофизика в Минно-геоложкият университет (МГУ) и също прави втора магистратура по Информатика в МЕИ.
След брака им през 1985 година и двамата се отправят за Москва като аспиранти. С конкурс Татяна става асистент в УАСГ. След като получава докторска степен по геофизика в Института по физика на Земята Шмид, Димитър започва работа в Геофизичния институт на БАН. Татяна печели и стипендия в Лондон където прави магистратура по Международно управление на недвижима собственост.
През 1994 Татяна е поканена на работа в Русия като консултант на Американската агенция за международно развитие (USAID) по проект за създаване на нормативната база, институциите и софтуерното обезпечение на системата за регистрация на недвижимости. Пред 1996 година семейството заминава за САЩ. Татяна се включва в проект на Световната Банка за Казахстан където в продължение на две години е разработена и успешно утвърдена системата за регистрация на недвижимостите първоначално в 26 офиса, а в последствие навсякъде в страната.
В последвалите 18 години Татяна работи в САЩ по проекти за модернизиране на системите за регистрация и съдопроизводство в над двадесет щата в САЩ, достигайки до длъжност старши вицепрезидент, отговарящ за софтуерните продукти на фирмата. От 2014 година като директор по мениджмънта на продуктите разработва апликации за облачните технологии, а от 2017 година работи с екип от софтуерни инженери в България.
Димитър Узунов през 1999 става научен сътрудник в НАСА – Космическия център Годдард. Като член на екипа на НАСА в групата по Космическото изучаване на Земните процеси, той
разработва методология за анализ на атмосферата от космоса, свързани с геодинамични процеси. От 2009 г. той е професор-изследовател по геофизика в университета Чапман, Ориндж, Калифорния, САЩ.
В геофизиката Димитър е признат за прилагането на интердисциплинарна концепция за ранни предупреждения на силните земетресение. В Земните науки неговите изследвания помогнаха за изясняване на връзката между геосферите, свързана със природни катастрофи, изменението на климата и биосферата. В областта на науката за земята и хората той изучава връзката между геокосмическите процеси, човешкото здраве и човешкото възприятие. Димитър е автор на 3 монографии, 11 глави за книги, 135 публикувани рецензирани статии, 600 статии от научни срещи, 12 интервюта за медиите и три патента.

Община Ловеч, пресцентър
08.09.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.