Изложба на килими в Ловеч от 20 септември

В художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч, както и в пет околни възрожденски къщи, на 20 септември 2022 г. се открива изложба на български килими. Това е колекцията на холандеца и общински съветник във Велико Търново Якоб ван Бейлен. Някои от експонатите са на по 200 години.
Бейлен е най-големият колекционер на български тъкани, а през юни и юли 2019 г. неговата експозиция в изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново получи голямо национално и международно признание, съобщи в. „Борба“.
Посетителите ще научат повече за развитието на дизайна на българските килими през 250-годишната история на българското килимарство, както и за използваните багрила, орнаменти и техники. В рамките на изложбата ще бъдат експонирани много тъкани, които никога досега не са били показвани. Специалното в колекцията е, че наред с килими от добре познати центрове на килимарството като Чипровци и Котел тя показва и много рядко срещани експонати от Лудогорието, Тетевен, Карлово, Калофер, молитвени килими от селата на север от Айтос и други.
За първи път в Ловеч се организира изложба от такъв мащаб, която излиза от залите на галерията и обхваща къщите на Стария град. Специален маршрут ще свърже отделните локации от изложбата. Наред с експозицията в художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ посетителите ще могат да се разходят край 5 от етнографските къщи и край детската градина, където също ще бъдат обособени изложбени пространства.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.