Условна присъда за бившия кмет на община Тетевен Милен Милев

Image_3716379_308_0

С условна присъда приключи продължилото седем години дело срещу бившия кмет на община Тетевен Милен Милев, съобщи БТА. На 22 юли 2022 г. състав на Окръжния съд в Ловеч го осъди на 3 години лишаване от свобода, изтърпяването на която е отложено за срок от 5 години. Отнема му се правото и да заема държавна и общинска длъжност. Преди много години Милен Милев беше известен и като Милен Ганев.
Заместникът му Детелин Пърлев, обвинен по същото дело, получи също условна присъда – 2 години лишаване от свобода, изпълнението е отложено с изпитателен срок в размер на четири години. Двамата трябва да заплатят и разноски по делото.
Срещу Милев бяха повдигнати две обвинения за длъжностни престъпления. Признат е за виновен, че в качеството си на длъжностно лице – председател на Управителния съвет на общинска фондация „Тома Васильов“, и при условията на продължавано престъпление в периода 15 април – 29 декември 2009 г. е присвоил 72 хиляди лева, собственост на фондацията. По това време Милев е бил и председател на Общинския съвет в Тетевен. Средствата са върнати до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд.
По второто обвинение за престъпление по служба, бе оправдан. То бе свързано с това, че като кмет на общината не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави имотна облага за фирма „Ярис“ ЕООД – Ловеч. Става въпрос за обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за детските и социални заведения на общината. Според прокуратурата така е ощетил общината с 370 хиляди лева.
Детелин Пърлев бе признат за виновен за документни престъпления. Изброяването на съставните от него документи с невярно съдържание отне на председателя на съдебния състав над два часа.
Първоначално бяха повдигнати обвинения, освен на Милев и Пълев, на главната счетоводителка на общината Ирена Тихолова и на приятелката на бившия кмет Биляна Василева. Наказателното производство срещу тях бе прекратено поради изтекла давност.
Делото бе образувано на 3 август 2015 г., но му бе даден ход на следващата година. Проведени са над 200 заседания по него. Приложени бяха 33 тома доказателства в досъдебното производство и 18 тома в съдебното.
Днешното решение на Окръжния съд в Ловеч може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.