Празник в Чавдарци

Празник имаше в село Чавдарци в събота, 9 юли 2022 г., по повод 95 години от създаването на Народно читалище “Просвета –1927 г.” Духовият оркестър към Община Ловеч с ръководител Тотко Рогашки вдигна настроението и събра малки и големи на площада. Кметският наместник Красимира Бинакова посрещна много гости, сред които и Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч.

„Изказвам благодарност към хората и към читалищно настоятелство, които работят тук с възрожденски плам. Имате богата и разнородна дейност, пазете този ентусиазъм и занапред, защото сте добри стопани и това се вижда по състоянието на сградата. Скоро в читалището се пренесем и административните услуги, така че ще имате повече удобства“, каза в поздравлението си кметът Корнелия Маринова. Нейното изказване бе посрещнато с аплодисменти. Тя подари саксии с цветя на секретаря на читалището Невянка Георгиева.

Дългата 95- годишна история бе припомнена от председателя на читалището Ценка Митева. Особена почит бе изразена към заслужилите самодейци, които са изградили успешни състави. Те, включително и деца,бяха удостоени с грамоти. Поздравителни адреси имаше още от кметския наместник Красимира Бинакова, както и от читалищата в Александрово, Йоглав и други.

Програмата продължи с изпълнения на Фолклорен танцов ансамбъл „Балкански огън“ при НЧ „Бяла Анаста-2016“ Ловеч. Накрая всички се хванаха на общо хоро.

Сред гостите на празника беше и Нанси Шилър (Nancy Schiller), президент на фондацията „Америка за България”, която се познава отпреди с Корнелия Маринова. Двете дами имаха приятелски разговор.

Празникът започна с известно закъснение поради прекъсване на електрозахранването в селото. Запитване към доставчика „Електрохолд“ по телефона направи лично Корнелия Маринова, от което се разбра, че има авария.

„Разбирам, че „Електрохолд“ повече от месец прави проблеми в селото, така е и в Кърпачево, затова още в понеделник ще предприема мерки“, заяви пред хората кметът на Ловеч. Тържеството продължи, след като организаторите осигуриха агрегат.

Читалището в Чавдарци има богата база и разнообразна дейност. То притежава салон със 150 места, библиотека с близо 6000 тома, информационен център, интернет връзка, мултифункционално устройство и аудио система. Самодейците участват във вокална група, танцови състави за народни и модерни танци и др. Читалището участва успешно в редица проекти и конкурси.

Община Ловеч, пресцентър

09.07.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.