Ученици от Ловешката гимназия просълзиха с филма си зрители в София

Участниците в киноателието към СУ „Св. Климент Охридски“ в Ловеч представиха част от своя филм за бившето кино в града на Международната конференция „Кинообразование в училище“.

Конференцията се състоя преди дни във Френския културен институт в София. Пред ученици, педагози и граждани в препълнената зала „Славейков“ , в присъствието на Техни превъзходителства френския посланик Флоранс Робин и посланика на Швейцария Мюриел Берсе Коен, както и на директора на Националния филмов център Петър Тодоров бе представена платформата за европейско кино СинЕд. Зрителите имаха възможност да видят филмите, създадени от ученици в Дерманци и Велико Търново, показани през юни в Париж на 27-то издание на форума „Киното – сто години младост“.

Филмът на ловешките ученици предизвика не само силни ръкопляскания, но и много въпроси по работата върху него. По-късно зрители споделиха, че са се просълзили от спомени за отминалото време в Града на люляците. Силен интерес предизвика от втория ден на конференцията майсторският клас на режисьорката Елица Петкова, където децата от Ловеч бяха много активни.

Учениците от Гимназията – от единадесети, девети, пети и шести клас, ще покажат филма за киното в Белфаст, където ще бъдат в началото на август по програма Еразъм+, проект „Млади режисьори снимат града си“. Голяма част от занятията им бяха при домакинството на Регионалната библиотека „Проф. Беньо Цонев“, съвместно с Центъра за работа с доброволци при Регионалната библиотека. Ментори бяха режисьорите Ралица Асенова, Еви Карагеоргу, Мария Дачева, като Ралица Асенова е и координаторът за България на проекта. Ръководители на киноателието са Галя Лалева и Албена Йончева.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.