Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с кмета Корнелия Маринова и участва в откриването на конференция по френски език

DSC_2560Вицепрезидентът Илияна Йотова посети на 10 юни 2022 г. Ловеч, срещна се с кмета на общината Корнелия Маринова и участва в откриването на първата конференция по френски език. Конференцията е с името „Предизвикателствата пред езиковото разнообразие в Европа в дигиталната ера и мястото на френския език в България“ и се провежда на 10 и 11 юни в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, с участието на г-жа Флоранс Робин, посланик на Франция в България.
Форумът се организира от Френския институт в България и Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и събира учители и ученици по френски език от цялата страна. Конференцията е част от програмата на френското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Работата на форума стартира с редица изказвания и поздравления за изявата, която подчертава важната роля на Ловеч в съвременния образователен процес, още повече, че тук е открито първото езиково училище в страната.
„Франция е важен стратегически лидер в ЕС. Френското световно лидерство е ясно и осезаемо, особено в последно време. България със своя авторитет сред съседните страни също има своето незаменимо място. Пътят за това обединение минава през общия език на говорене, през разбирателството. Не случайно мотото на ЕС е „Обединени в многообразието“, каза в поздравлението си кметът Корнелия Маринова.
Илияна Йотова взе повод от думите на посланик Флоранс Робин, която по-рано подчерта, че всички тук франкофони са едно голямо семейство. Въпреки тежките проблеми по време на председателството на Франция, като пандемията и войната в Украйна, Йотова подчерта, че въпреки кризите Париж в нито един момент не е загърбвал образованието и културата. Доказателство за това е и днешното събитие.
Вицепрезидентът разказа за срещата си през 2021 г. в Париж с генералния секретар на Международната организация на франкофонията Луиз Мушикивабо, която има широко сърце и е невероятен човек.
Вицепрезидентът Илияна Йотова за втори път тази година посещава града край река Осъм. В своето изказване тя благодари за гостоприемството и организацията, като подчерта, че голяма заслуга има кметът на града, който е франкофон.
Поздравления имаше и от директора на Езиковата гимназия Радослав Хитов, както и от Веселина Ганева, директор на дирекция „Международно сътрудничество“ в МОН.
Вицепрезидентът Илияна Йотова и официалните придружители по-рано през деня посетиха катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, където бяха посрещнати от Ловчанския митрополит Гавриил. Посетителите се запознаха с работата по изографисването на храма, като в момента там работи проф. Владимир Аврамов. Точно по това време в храма се извършваше и кръщенето на младенеца Мартин, а Илияна Йотова пожела щастие на него и младите родители.
След това вицепрезидентът и официалните лица посетиха кв. „Вароша“ и Покрития мост, където имаше кратка беседа в Туристическия информационен център.
Днес в Ловеч има още едно важно събитие – Националното състезание за ключови компетентности по природни науки. То ще се проведе в периода 10 -12 юни 2022 г., откриването е в Ловчанско читалище „Наука – 1870“ в петък от 18.00 часа.

Община Ловеч, пресцентър
10.06.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.