Прояви по повод 9 юни – Международен ден на архивите

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова взе участие в проведените Дни на отворени врати в Държавен архив – Ловеч, по повод 9 юни – Международен ден на архивите.
„Даваме си сметка, че всички сме част от настоящето и после неминуемо ще станем част от миналото. Това трябва да ни дава сили да оставим трайна и позитивна следа след себе си. Поздравявам ви за старанието, което влагате във вашата работа. Знаете как с времето се променят оценките за едно или друго събитие, а архивите дават основание за нови тълкувания. Продължавайте да съхранявате тази памет, защото без памет няма развитие, а тя ни помага да не повтаряме грешките“, каза кметът Корнелия Маринова.
Директорът Павлина Петрова обяви кои са годишните награди за 2021 година за дарител, читател и приятел на архивите.
Грамота за дарител се присъжда на Кольо Станчевски – журналист, писател и общественик, който в момента е в чужбина. Той е дарил десет свои книги (едната, която е за билките, не е издадена, а е в ръкопис), много снимки, писма и други документи.
Читател на годината е Албена Йончева от Регионалната библиотека, а грамота за приятел на архивите бе връчена на Художествената галерия “Проф. Теофан Сокеров” – Ловеч.
Посетителите могат да разгледат и част от архивния фонд на Кольо Станчевски. Дните на отворените врати са част от Международната седмица на архивите 2022 с хаштаг #ArchivesAreYou.
Същевременно кметът Корнелия Маринова по повод празника изпрати поздравителен адрес до д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция “Архиви“.
В него се казва: „Обществеността изключително цени Вашият спокоен и обективен поглед към историята. Желая Ви да продължите да съхранявате тази памет на обществото и да я осветявате като основен исторически извор. Надявам се, че доброто сътрудничество между Община Ловеч и Държавна агенция “Архиви“ ще продължи и в бъдеще със съвместни инициативи.“
Община Ловеч, пресцентър
09.06.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.