Държавният архив в Ловеч представя архивния фонд на ловешкия журналист Кольо Станчевски

k-st-3

Държавен архив – Ловеч организира на 9 юни 2022 година Ден на отворените врати. Програмата включва представяне на архивния фонд на ловешкия журналист от „Народен глас“, писател и общественик Кольо Станчевски, както и връчване на годишните награди за дарител, читател и приятел на архивите. Събитието е на 9 юни от 11.00 часа в Държавен архив- Ловеч и е част от Международната седмица на архивите 2022 с хаштаг #ArchivesAreYou.
Припомняме, че през ноември 2007 г. в Квебек, Канада, членовете на Международния съвет на архивите вземат решение датата 9 юни да бъде обявена за Международен ден на архивите. Международният съвет е основан на същата дата през 1948 г. в Париж и главната му цел е да насърчава международната солидарност между своите членове, както и да насочва вниманието на световната общественост върху значението на архивното наследство. Архивите са част от културното наследство и източник на информация – незаменимо наследство, предавано от поколение на поколение. Без архиви е невъзможна историческата приемственост.
Миналата 2021 г. българските държавни архиви пък отбелязаха 70- годишен юбилей, чието начало се слага с Указ №515 от 10 окт. 1951 г. на Президиума на Народното събрание за създаване на Държавен архивен фонд в България.
Община Ловеч, пресцентър
07.06.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.