Щабът в Ловеч настоя държавните органи да контролират амоняка в „Мелта 90“ АД

DSC_2361

Да се изпълнява закона от „Мелта 90“ АД, а държавните институции да си влязат в правата и задълженията и реално да контролират амоняка – това настоява Щабът за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия на територията на Община Ловеч.
Щабът проведе заседание на 6 юни 2022 г. под ръководството на кмета Корнелия Маринова и с участието на заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов.

Решенията на щаба са продиктувани от проточилия се във времето проблем с изтичащия амоняк в атмосферния въздух. Въпреки че в ловешкото предприятие е започнал ремонт, течът вече над един месец държи в напрежение обществеността. Сигнали за остър мирис имаше и през последното денонощие.
Собственикът на предприятието Андрей Тенев присъстваше на заседанието на щаба, като малко преди това внесе писмено обяснение. То беше прочетено от кмета по време на заседанието. От текста става ясно, че напрежението в обществото идва от „некомпетентност на местната власт и поради журналистите, както и от некомпетентната публика“, пише собственикът Андрей Тенев. Въпреки обещанията му той обаче все още не е представил план на ремонтните дейности, график и отговорници за процеса.
„Ако някой ми нареди да спрем инсталацията, той трябва да поеме и отговорността, че тон и половина амоняк ще излязат в атмосферата над града – тогава може да спрем“, отговори Андрей Тенев на въпроса кога ще спре работа. Около 30 % от наличното количество не може да се източи практически, твърди собственикът.

DSC_2360 - Copy
Компетентните органи по случая са Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен, и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) – Враца.
Кметът Корнелия Маринова определи държането на собственика като абсолютно недопустимо, защото ни прави заложници на една опасна инсталация, която създава драма в града.
Освен това кметът ще изпрати писмо до Министерството на икономиката и индустрията с настояване за решителни действия по изпълнение на издадените заповеди и по отношение дейността на ДАМТ, която контролира съдовете с амоняк. Въпрос е и кой отговаря и контролира тръбопроводната инсталация и има ли законово определени органи за това? Ако няма, да се предприемат спешни мерки в законодателството.
Храните от хладилника вече са изнесени, има поредица заповеди за спиране, те се обжалват, но това не спира тяхното изпълнение, стана ясно от разговора.
Стана ясно още, че задълженията на „Мелта 90“ АД към Община Ловеч датират от 2010 година и възлизат на 260 000 лева и още 230 264 лева с изтекла абсолютна давност.
Община Ловеч, пресцентър
06.06.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.