Капитанът от Кьопеник по проект на Ахим Пурвин краси фасада в Берлин

Digital Camera

На снимката: Ахим Пурвин пред своя капитан.

От 29.04.2022 изображението на Капитана от Кьопеник с размери 12/12,5 метра краси фасадата на сграда в едноименния берлински квартал и е в непосредствена близост до детска площадка.
Изработен по проект на карикатуриста Ахим Пурвин, той се състои от 11 алуминиеви сегмента.
Ловешкият зет и приятел на НГ Ахим Пурвин през 2016 г. написа и издаде в Берлин книга с рисунки за известния в Германия „капитан от Кьопеник“. После откри и изложба в Берлин с рисунки от книгата, с което окончателно възпя дръзкия авантюрист отпреди 116 години.
Припомняме, че Ахим Пурвин е съпруг на Радка Димитрова, дъщеря на известния фотограф и журналист от НГ от близкото минало Радослав Димитров.

Но кой по-точно е капитанът от Кьопеник, успял с хитрост да ограби хазната? Фридрих Вилхелм Фойгт (1849 -1922) е обущар, роден в Прусия. Става известен с впечатляващата си окупация на кметството на Кьопеник в Берлин, където нахлува на 16 октомври 1906 г. Той ръководи акцията, преоблечен като капитан и начело на десет добросъвестни войници, мобилизирани пътьом за спешна акция „да арестуват кмета и може би и други хора“. В резултат е „конфискувано“ касовото салдо от 3557,45 дойче марки (днес са около 22 000 евро).

Цялата акция е проведена със завидни самообладание, смелост, хитрост, познаване на бюрократичната машина, находчивост. И не най-маловажното – тънък присмех над германската дисциплина.

Например след като мобилизира на улицата нищо неподозиращите войници, той ги черпи с бира, а след акцията им дава по една марка. Поставя един жандарм в коридора на кметството „за по-добра ориентация“, а на арестуваните кмет и секретар обяснява, че ще се наложи да се възползва от запасите в градската хазна.

Разкриването му от полицията е резултат на случайност. Тъй като  Фридрих Вилхелм Фойгт вече е лежал в затвора, той е разказал на съкилийника си как ще си купи капитанска униформа. Оттам тръгнали следователите и бързо го арестували. Но дори и пак попаднал в затвора (осъден на 4 г., амнистиран) Фойгт продължил да играе роля, като твърдял, че е „гост на Негово Величество кайзера Вилхелм Втори“.

Още приживе славата му на човек, преметнал властта, се разнася. Жени искат да родят дете от него. През 1996 г. в берлинския квартал му издигат паметник, като на човек, извършил „обира на века“.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.