Кметът на Ловеч алармира министри и държавни институции за изтичащия амоняк в „Мелта-90“ АД

мелта 11

Да бъдат предприети спешни и ефективни действия от страна на компетентните държавни институции с цел опазване живота и здравето на гражданите. За това настоява кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова с писмо до министри и държавни институции по повод неспиращите сигнали за мирис на амоняк от предприятието „Мелта-90“ АД. Ето и самото писмо:
„Във връзка с регистрирани в Община Ловеч сигнали относно мирис на амоняк в съседния на „Мелта-90“ АД, гр. Ловеч жилищен квартал и по предложение с наш. вх. № 24-00-469/10.05.2022 г. на Комисар инж. Владимир Кацарски – Директор на РДПБЗН – Ловеч, със Заповед № З-828/10.05.2022 г. на Кмета на Община Ловеч е назначена Междуведомствена комисия за извършване на проверка за установяване съответствието на фактическото състояние на хладилно-амонячната инсталация с нормативните изисквания за безопасност.


В хода на проверката се установи, че съоръженията с повишена опасност (СПО) на територията на „Мелта-90“ АД, гр. Ловеч се експлоатират с изтекъл срок на технически преглед. Всички СПО са спрени от експлоатация със запис в ревизионната книга и заповеди за спиране.
В нарушение на издадените Заповеди с № 2084-28/20.05.2022 г., № 2084-29/20.05.2022 г., № 2084-30/20.05.2022 г., № 2084-31/20.05.2022 г. на инж. Светла Господинова – Началник на РО ИДТН Северозападна България, към момента СПО не са спрени от експлоатация, с което считаме, че с безотговорните си действия ръководството на „Мелта-90“ АД, гр. Ловеч излага на риск живота и здравето на гражданите.
Община Ловеч изразява опасения, че не е задействан Авариен план за действие на „Мелта-90“ АД, гр. Ловеч в случай на авария (инцидент с изтичане на амоняк, авария в ел. захранването и ел. инсталациите).
Молим, да бъдат предприети спешни и ефективни действия от страна на компетентните институции с цел опазване живота и здравето на гражданите.“
Писмото с дата 25.05.2022 г. е адресирано до Борислав Сандов, министър на околната среда и водите, Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването, Държавна агенция „Национална сигурност“, Григор Къшов, главен директор на главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“, Виктор Стойчев, областен управител на област Ловеч и до Окръжна прокуратура – Ловеч.
Припомняме, че още на 23 май 2022 г. кметът Корнелия Маринова поиска радикални действия на контролните органи и да бъде спряна от експлоатация инсталацията за охлаждане в ловешкото предприятие „Мелта-90“ АД.

Община Ловеч, пресцентър
26.05.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.