В МОМЕНТА НЯМА ОПАСНОСТ ЗА ГРАЖДАНИТЕ НА ЛОВЕЧ ОТ ИЗТИЧАНЕ НА АМОНЯК ОТ „МЕЛТА“

1-obshtina-lovech-202292Няма опасност за гражданите по повод сигналите за изтичане на амоняк от „Мелта“ АД. Това стана ясно след проведеното заседание на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия на територията на Община Ловеч. Заседанието беше свикано вечерта на 19 май 2022 г. в 20:10 часа от кмета на общината Корнелия Маринова. Присъстваха всички компетентни институции, представени в Щаба, като бе поканен и областният управител Виктор Стойчев.
Още на 17 май по заповед на кмета на Община Ловеч беше извършена проверка от междуведомствена комисия в „Мелта“ АД. Поводът бе сигнали на граждани за изтичане на амоняк и усещане на остра задушлива миризма в района на предприятието.
В изпълнение на решение на комисията, от 19 май 2022 г. се провеждат 72-часови замервания на входа на хладилната инсталация от експерти на РИОСВ – Плевен на концентрацията на амоняк във въздуха. Данните от лабораторията след 21.00 ч. сочат, че нивата вече са в норма. Утре след обяд ще има обективна междинна информация на база 24-часови проби.
„Към момента основанията за притеснение намаляват, но ние при всички случаи трябва да си довършим работата, така че да бъде преустановено изтичането на амоняк. Очакваме мерките и предписанията, които ще бъдат дадени от ДАМТН, утре към собственика на предприятието“, заяви в края на заседанието кметът на Ловеч Корнелия Маринова.
Служители на РУ- Ловеч на МВР и на отдел „Контрол и сигурност“ на Община Ловеч незабавно предприеха обход и информираха гражданите в района на предприятието да се отнасят с повишено внимание и при усещане на остра миризма да се приберат в домовете си и да затворят прозорците на жилищните сгради, както и да сигнализират на тел. 112.
С проблема са ангажирани всички компетентни институции, Община Ловеч ще информира своевременно за по-нататъшните мерки, които ще бъдат предприети за решаване на проблема.

Община Ловеч,
Пресцентър

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.