Три любопитни събития в програмата на Люлякови музикални вечери 2022 – Ловеч

ГЕТО

Три любопитни събития в програмата на Люлякови музикални вечери 2022 – Ловеч. Това са балетът „Гето“, концертът-спектакъл „Живот като на кино“ и мюзикълът „Парижката Света Богородица”. Музикалните събития са част от богатата програма по повод 11 май – Празник на града.
На 10 май (вторник) от 19:00 ч. Държавна опера – Стара Загора представя „Гето“ – балет, хореограф Марио Пиаца – в салона на Драматичен театър – Ловеч.
БАЛЕТ ПО КЛЕЗМЕР-МУЗИКА И МУЗИКА НА ГОРАН БРЕГОВИЧ
ХОРЕОГРАФИЯ И РЕЖИСУРА: Марио Пиаца
ВЪЗСТАНОВКА: Людовик Парти
СЦЕНОГРАФИЯ: Тодор Демеров
ХУДОЖНИК НА КОСТЮМИТЕ: Мария Христова
Солисти и кордебалет на Държавна опера – Стара Загора
САРА – Анелия Димитрова
ДАВИД – Паскуале Казелли
ГЛАВЕН РАВИН – Томоки Ишиго
ТИКВА /ДУШАТА/ – Ромина Славова
ЧЕТИРИ ПРИЯТЕЛКИ – Мартина Префето, Джулия Рагуза, Микела Канин, Нанако Имаи
ЧЕТИРИМА ПРИЯТЕЛИ – Каито Такахаши, Фредерико Пинто, Фиорди Лоха, Франческо Бориело
РАВИНИ – Калин Любенов, Карлос Сантос, Фрагиско Скликас, Уилям Грифин, Давид Лопез
ЖЕНИ – Кармен Демирташ, Юлияна Коева, Натали Братанова, Сторм Норис, Марта Перез, Марина Сороче, Мариела Коларо, Джулия Моргандо, Елизабет Ризнер, Тцао Ю-Чен, Александра Остатек, Анемике Брус, Хзе Фу Чен, Патрисия Соарес, Рихо Хирано, Богдана Сергеева
Със специалното участие на Офелия Христова /сопран/ и Румен Какамъков /соло цигулка/.
Човек се затваря в различни видове гета – от религията, расата и етноса през гетото на личната си перспектива в живота – богатство, интелект, емоции, до гетото на виртуалния свят, който заплашва да го изпразни от автентичност. Границите им се прекрачват само чрез енергията на съзиданието. За евреите клезмер-музиката изразява нещо съкровено и свещено, с което те никога не се разделят. Основен мотив в клезмера има песента „Надежда“, която днес е национален химн на Държавата Израел. Песента е лайтмотив в спектакъла и се изпълнява на живо от оперната прима на Старозагорската опера Офелия Христова и соло цигулка Румен Какамъков.
Действието се развива в три сцени. Първата е еврейската сватба. Празнуват младоженците (Той и Тя), главният равин, младежи и уважаваните възрастни евреи. В патриархалната идилия има място за всеки и всички са добре дошли.
Неочаквано сватбата е прекъсната. Мъжете тръгват в неизвестна посока и жените остават сами. Пластичните им фигурни композиции напомнят Стената на плача, жертвите в газовите камери, страданието от разрушената общност.
Третата част възстановява прекъснатата сватба. Главният равин загръща завърналия се мъж в изоставената му риза и го връща обратно в бащиния дом. Празникът продължава. Неспирният ритъм на живота съхранява духа на задружната общност.
Марио Пиаца е роден в Монреал, Канада. Учи класически балет в Италия и модерен танц в САЩ. Работи като хореограф с различни трупи по цял свят. Критиката открива в постановките му „горчива сладост в изразните средства, която съчетава агресия с мекота“. През 2018 г. е удостоен с престижното звание „Кавалер на Република Италия“.
Времетраене: 1час и 15 мин без антракт
Организатори са Община Ловеч, Драматичен театър – Ловеч, и Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“
Билети се продават на касата на читалището.
На 11 май (сряда) от 18:30 ч. е „Живот като на кино“ – концерт-спектакъл на Милица Гладнишка, Васил Спасов и „Михаил Йосифов секстет“
– пл. „Екзарх Йосиф I“. Програмата включва песни от култови филми, сред които „Маската“, „Сексът и градът“ и „Кръстникът“. Милица пее на 8 чужди езика, сред които унгарски и китайски.
На 12 май (четвъртък) от 19:00 ч. Държавна опера – Варна представя
„Парижката Света Богородица“ по музика на Р. Кочанте
– в Драматичен театър – Ловеч
ТЕКСТ: Люк Пламондон
ДИРИГЕНТ: Страцимир Павлов
РЕЖИСЬОР: Петко Бонев
ОРКЕСТРАЦИЯ И МУЗИКАЛНО РЪКОВОДСТВО: Данко Йорданов
СЦЕНОГРАФИЯ И КОСТЮМИ: Ася Стоименова
ХОРЕОГРАФИЯ: Станислава Томова
ЕСМЕРАЛДА – Калина Жекова, Лилия Илиева
КВАЗИМОДО – Гео Чобанов, Велин Михайлов
КЛОД ФРОЛО – Драгомир Шопов, Николай Колев
ПИЕР ГРЕНГОАР – Виктор Ибришимов, Момчил Караиванов
ФЕБ дьо ШАТОПЕР – Борислав Веженов, Александър Баранов
КЛОПЕН ТРУЙФЛУ – Николай Колев, Момчил Караиванов
ФЛЬОР дьо ЛИС дьо ГОНДЕЛЬОР – Мария Павлова, Жана Костова
Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна.
„Парижката Света Богородица” е сред най-нашумелите заглавия на мюзикъли по световните сцени. Към музикатa на Рикардо Кочанте, вдъхновена от едноимения роман на Виктор Юго, се добавят вълненията на артистичната общност около пожара в катедралата – символ на Париж и на европейската култура.
„Парижката Света Богородица“ е поставена като театрализиран концерт с костюми с цялата последователност на драматургията, със сценография, 3D мапинг и хореография – това е един много популярен в Англия жанр, но нов за българската сцена. Постановката на режисьора Петко Бонев и диригента Страцимир Павлов с аранжименти на Данко Йорданов следва плътно сюжета на автора на класическия роман – Виктор Юго. Зрителите ще видят импозантната парижка катедрала без пораженията от последния опустошителен пожар в цялото й величие, възкресена със средствата на 3D мапинга.
Песенните номера – песни и ансамбли, сред които и световни хитове, ще се изпълняват на оригиналния си език. Субтитри на български ще приобщят публиката към всеки детайл от историята, която продължава да вълнува още от времето на Юго.
Организатори са Община Ловеч, Драматичен театър – Ловеч, и Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“
Билети се продават на касата на читалището.

José Guadalupe Posada

José Guadalupe Posada

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.