Кумичка на Цветница 2022 в Ловеч стана Мирослава

Кумичка на Пролетния празник „Цветница 2022“ в Ловеч стана Мирослава Карамишева (16 г.), танцьорка в Младежки състав при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс. Нейното венче беше най-бързо в пролетните води на Осъм и, според народното поверие, тя е избраницата.
Честит празник на всички и нека Господ ни дарува с много благодатни и успешни години, обърна се към хората Ловчанският митрополит Гавриил. По-рано в неделния ден той отслужи Златоустова Света литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“.
На сцената Мирослава получи от кмета Корнелия Маринова корона от пролетни цветя и традиционен подарък за здраве. Момичето е ученичка в девети клас в Профилираната природо-математическа гимназия и танцува в състав „Ловеч“. Кметът на Ловеч каза:
„Символно е нейното име, защото Мирослава означава слава на мира и мир на света. Пожелавам благополучие и здраве във всеки дом!“
Преди това имаше празнично шествие от катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ до Богоявленския мост. След ритуала „По вода“ шествието стигна до сцената в Бившата казарма.
Сред официалните лица бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, заместник-кметът Даниел Колев, Ловчанският митрополит Гавриил, депутати. Шествието бе водено от Общинския духов оркестър, който изпълняваше фолклорни мотиви. Включиха се и танцьорите от Детски танцов състав и Младежки танцов състав „Ловеч“. Водещ бе актьорът Георги Трайков.
Празничната програма предложи още концерти в Бившата казарма и на сцената на пл. „Тодор Кирков“.
Следобед бе танцовият спектакъл „Това сме ние“ на формация „Елика“ от Пловдив на площада в кв. „Вароша“. Музикалният театър на Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“ представи българската народна приказка „Момче и вятър“.
Концертът на Райко Кирилов с танцова формация „Самодиви“, част от програмата „Цветница 2022“ в Ловеч, бе преместен от пл. „Т. Кирков“ в двора на Бившата казарма. Веднага след него е концертът на НЧ „Бяла Анаста – 2016 г.“
Дъждът и ниските температури в неделя се опитаха да торпилират пролетния празник, но въпреки това музикалната програмата с малки промени бе изпълнена.
Видео от събитията виж ТУК
https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Official

Община Ловеч, пресцентър
17.04.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.