Цветница 2022 в Ловеч започна със силен старт

Цветница 2022 в Ловеч започна със силен старт още в петък следобед.
Стотици посетители изпълниха улиците, площадите и Старата казарма, където са бирариите и една от сцените. Цените са – кебапче и кюфте 2 лв., пържола 6 лв., наливна бира 3 лв., картофки 4 лв., твърдо питие – 5 лв. агнешко 150 гр. – над 7 лв. , крафт бирата – 4 лв. Снимка с питон – 10 лв.

Тази година някои бирарии имат оркестри или пък ди джей – предлагат музика от чалга през фолк до рок. В шатрата на крафт пък имаше и сватба. Въобщи купонът е голям. Побързайте, защото прогнозата  е за лошо време.
В събота е Регионалният събор на народното творчество – „Цветница 2022“, от 11,00 часа на пл. „Тодор Кирков“. Той ще започне с празничен концерт с участието на ФТА „Магия“ при сдружение „Танцьорите“. Има и изложба на екзотични цветя в изложбена зала „Покрит мост“.
Празничната съботна програма продължава от 13,00 часа с „Вкусната Цветница“. Кулинарното събитие включва кулинарен конкурс „Дъхави козунаци, пухкави пити и вкусни баници“, кулинарна демонстрация на Иван Звездев и дегустация, а Аржентинското посолство ще представи кулинария и типични продукти от Аржентина.
В 13,30 часа сцената ще представи любителските колективи за фолклор.
На площад „Тодор Кирков“ в кв. „Вароша“ майстори занаятчии ще демонстрират пред гостите на празника изработването на своите майсторски изделия.
В двора на Бившата казарма в Ловеч от 15,30 часа е концертът на оркестър „Ловеч“. От 17,00 часа, отново в двора на казармата, е концертът на състави на НЧ „Зорница 2010- Нено Щрегарски“ и народната певица Гуна Иванова. А от 19,30 часа е концертът на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, гр. Плевен.
На 17 април (неделя), от 09,00 часа е Златоустова Света литургия в Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“.
Кулминацията на празника е от 11,15 часа – Ритуалът по вода (традиционен обичай „Кумичене“), който ще е на Богоявленския мост до общината. След това празничното шествие ще тръгне от Богоявленски мост по бул. „България“ до сцената в двора на казармата. Следва обявяване на кумичката, както и концерти на детски танцов състав и младежки танцов състав „Ловеч“ при ЦПЛР- ОДК – Ловеч, и на Общински духов оркестър.
От 14,00 часа на площад „Тодор Кирков“ ще станем свидетели на „Това сме ние“ – спектакъл на Танцова формация „Елика“, гр. Пловдив.
От 15,00

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.