Пристигат мощите на преподобния Гавриил Ургебадзе

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил тази събота, 16 април 2022 г., на Лазаров ден, в град Ловеч пристига икона с мощи на великия светец на нашето време преподобния Гавриил Ургебадзе. Мощите са подарени с благословението на католикос-патриарха на цяла Грузия Илия II и ще бъдат изложени за поклонение в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“. Светинята ще бъде донесена от г-н Петър Петканов и ще пристигне в храма за светата Литургия на Лазаров ден. Мощите ще останат в църквата през целия ден на Лазарова събота и Цветница, когато Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи архиерейска света Литургия.

Животът на преподобния Гавриил е едно от великите откровения на Божията любов за нас съвременните християни, а името му е станало легенда не само в Грузия, но и в целия православeн свят. Мнозина вярващи в Грузия още помнят неговия напълнен с любов и грижа поглед, в който не би могло да се долови и следа от многострадалния път, по който е преминал през живота си – сред разпити и гонения от страна на безбожните власти, сред изтезания, затвор, лагери и мъки, сред оскърбления и насмешки. Мнозина вече са изпитали силата на неговата молитва пред Божия престол. Светите му мощи се покоят в манастира Самтавро и са обект на всенародна почит, и извор на изцеление за страдащи от всякакви нелечими болести.

Затова и пристигането на част от неговите свети мощи в Ловеч ще бъде велико Божие благословение за града и за цялата Ловчанска епархия.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.