Виж програмата за Цветница 2022 в Ловеч

Богата и разнообразна е програмата за един от най-обичаните празници в Ловеч „Цветница“.

Регионалният събор на народното творчество – „Цветница 2022“, ще бъде открит в събота (16 април) от 11,00 часа на пл. „Тодор Кирков“. Той ще започне с празничен концерт с участието на ФТА „Магия“ при сдружение „Танцьорите“. От 11,00 часа е предвидена изложба на екзотични цветя, организирана от сдружение „Екомисия 21 век“. Тя ще бъде позиционирана в изложбена зала „Покрит мост“.

Празничната съботна програма продължава от 13,00 часа с „Вкусната Цветница“. Кулинарното събитие включва кулинарен конкурс „Дъхави козунаци, пухкави пити и вкусни баници“, кулинарна демонстрация на Иван Звездев и дегустация, а Аржентинското посолство ще представи кулинария и типични продукти от Аржентина.

В 13,30 часа, сцената на площада ще се превърне в място за изява на любителските колективи за фолклор, подиум на несломимия български дух за запазване на българските традиции и идентичност.

На площад „Тодор Кирков“ в кв. „Вароша“ майстори занаятчии ще демонстрират пред гостите на празника изработването на своите майсторски изделия.

Празничната програма ще се пренесе и в двора на Бившата казарма в Ловеч, където от 15,30 часа е концертът на оркестър „Ловеч“.

От 17,00 часа, отново в двора на казармата ловчалии и гостите на града ще имат възможност да се насладят на концерт на състави на НЧ „Зорница 2010- Нено Щрегарски“ и народната певица Гуна Иванова.

А от 19,30 часа е концертът на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, гр. Плевен.

На 17 април (неделя), от 09,00 часа е Златоустова Света литургия в Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Кулминацията на празника е от 11,15 часа – Ритуалът по вода (традиционен обичай „Кумичене“), който ще е на Богоявленския мост до общината. След това празничното шествие ще тръгне от Богоявленски мост по бул. „България“ до сцената в двора на казармата. Следва обявяване на кумичката, както и концерти на детски танцов състав и младежки танцов състав „Ловеч“ при ЦПЛР- ОДК – Ловеч, и на Общински духов оркестър.

От 14,00 часа на площад „Тодор Кирков“ ще станем свидетели на „Това сме ние“ – спектакъл на Танцова формация „Елика“, гр. Пловдив.

От 15,00 часа от сцената на площада любителските колективи за фолклор с музика и песни ще събират публиката.

От 16,00 часа, Музикален театър при Ловчанско читалище „Наука 1870 г. ще представи българската народна приказка „Момче и вятър“.

От 17,00 часа, на площад „Тодор Кирков“ е концертът на Райко Кирилов и танцова формация „Самодиви“.

В двора на казармата от 19,00 часа ще се състои концерт на НЧ „Бяла Анаста – 2016 г.“

Община Ловеч, пресцентър

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.