Как се роди легендата на акробатичния рокендрол „Роксмайл“

Дни преди старта на 30-тия Национален турнир по акробатичен рокендрол за купата на Община Ловеч-2022 припомняме как се роди легендата „Роксмайл“. Ловешкият клуб е организатор на събитието, което е на 9 април, събота, в Спортната зала на Ловеч. Финалите са от 16.00 часа, входът е свободен.
През 1991 г. Милко Данев Кралски е студент в Техническия университет – Варна. Заедно с колеги от други университети в гр. Варна сформират курс по спортен рокендрол като хоби. Появяват се много желаещи и групата се разраства.


1992 г. – От 15 февруари до 2 март в Младежки дом – Ловеч се провежда първия любителски курс. На 4 април 1992г. се провежда първият официален турнир по акробатичен рокендрол в гр. Ловеч, в залата на Младежки дом – Ловеч, с подкрепата на “Медзо форте – Михнев”. Турнирът се провежда без участие на двойки от Ловеч, тъй като все още в града няма обособен клуб и сформирани двойки.
1993 г. – Към Центъра за работа с деца в гр. Ловеч се учредява като самостоятелна форма за обучение група за спортен рокендрол. Включени са около 25 тинейджъри. Оформят се и първите двойки на ниво хоби. На Коледен концерт, проведен на 22 декември 1993 г. в Ловчанско читалище “Наука”, участват първите двойки от клуба, който все още е без име.
1994 г. – През месец април Ловеч отново е домакин на Национален турнир по акробатичен рокендрол. В него не участват двойки на домакините , но клубът е официално регистриран в Българската Федерация по Акробатичен рокендрол под името “Роксмайл”/рок усмивка/. Името е измислено от Милко Кралски по време на тренировки с децата. През есента на същата година “Роксмайл” функционира като форма към Общински детски комплекс и участва в различни градски празници и тържества.
1995 г. – За първи път двойки на “Роксмайл” участват в национален турнир, проведен на 8 януари в гр. Варна. Дебютират три двойки в клас “С” – Милко Кралски и Ивелина Тодорова, Момчил Кръстев и Диана Енчева, Калоян Трайков и Диана Ненова. На 6 май същата година на републикански турнир в гр. Пловдив са завоювани и първите медали за клуба – Момчил и Диана – златни, Калоян и Диана – сребърни. През есента на 1995 г. в дейността на клуба се включва Николай Кралски като втори треньор. Тренира децата над осем години, като се формират едни от първите детски двойки в страната.
1996 г. – На Републиканско първенство, проведено през месец май в гр. София, са извоювани първите републикански титли от спортисти на клуба. В клас “Деца” шампиони стават Анатоли Красимиров и Елена Николова. Същата година двойката Момчил Кръстев-Маринела Тихомирова преминават в международен клас “А”.
1997 г. – През месец април в гр. Ловеч се провежда официално Републиканско първенство. Клубът участва с двойки във всички възрастови групи като форма на дейност към читалище „Наука”.
Сезон 1998/1999 г. клубът става отборен Републикански шампион и водач в ранглистите на всички състезателни класове – тогава се прави отборно класиране на Българската федерация. Още една двойка преминава в клас “А” – Петко Шошков и Моника Ангелова. В клубът тренират около 60 деца. В състезанията учасват точно 18 двойки от ловешкия клуб.
Сезон 1999/2000 г. клубът става за втори пореден път победител в отборното класиране на Българската федерация. Трета двойка преминава в международен клас “А” – Милко Гечев и Силвана Удварева, като същата година стават републикански шампиони в клас “В” с пет първи места от пет турнира. Това е и най-успешната двойка в историята на клуба.
Сезон 2000/2001 г. клубът променя политиката си. Залага се на работата с малки деца. Старши треньор става Николай Кралски, а Милко Кралски е извън страната.
2003 г. – Двойките Милко Гечев-Елена Казанджиева и Борислав Недялков-Росица Черкезова участват на турнира за Европейската купа в Австрия. Същата година Румен Бочев-Александрина Найденова участват на Световната купа в Краков/Полша/.
2004 г. – Двойки на “Роксмайл” участват на турнир за световната купа в град Ним /Франция /. Клубът се представя с двойки в класовете “Деца” и “Юноши” в националните състезания.
2006 г. – Двойките на „Роксмайл” заемат първо и второ място в ранглистата за клас „Деца” съответно Румен Бочев – Александрина Найденова и Александър Нацев-Мария Драгнева.
2007. – 2011 г. – Тече смяна на поколението. Новите двойки Мирослав Александров – Виктория Петкова и Румен Бочев – Симона Дулева успешно представят „Роксмайл” както на родните състезания, така и на международната сцена.
2012 г. – Клубът отново има Държавни шампиони – в клас „Юноши” Мирослав Александров – Мария Георгиева печелят Държавното първенство, като така добиват правото да представят България на Световно първенство в Грац – Австрия.
Развиват се още детски двойки и формейшъни. В клас „Деца” много златни и бронзови медали печелят двойките Александър Иванов – Цветина Нацева и Владислав Мишев – Мария Цанова.
2013 г. – Състезателите на „Роксмайл” тотално доминират в класовете „Деца” и „Юноши”, като печелят всички състезания.
През школата на „Роксмайл” минават стотици деца. Много от тях напускат града след завършване на училище, но всички носят в себе си част от клуба, като имат много спомени и приятели.

Забележка: Снимките са архивни.

Община Ловеч, пресцентър
05.04.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.