Поклонението в „Лагера на смъртта“ край Ловеч изрази тревога, че се връщаме към практики на комунизма

Ораторите в поклонението в „Лагера на смъртта“ край Ловеч изразиха тревога, че се връщаме към отречени практики на комунизма. „Арестът на лидера на най-голямата опозиционна партия преди дни много напомня на това, което се е случвало тука“, каза председателят на ПП СДС Румен Христов. Това ни връща в най-тъмните време и това не бива да се допуска, каза той. Лили Друмева, председател на Съюза на репресираните, каза: „Това, което се случва днес, толкова години след промените, е, че пак в обществото има страх от арести.“
Д-р Георги Митев, областен лидер на СДС – Ловеч, призова директорите на училища всяка година да водят по един път своите ученици тука, за да знаят какво се е случило.
Представители на Община Ловеч, заедно с кмета Корнелия Маринова, също участваха на 26 март 2022 г. в традиционното шествие-поклонение в почит на жертвите в концлагера „Слънчев бряг“ край града. Мястото е печално известно и като „Лагера на смъртта“ (1959-1962), в който без съд и присъда комунистическият режим е задържал и убивал неудобните му. Тази година се навършват 60 години от закриването на лагера.
Заедно с другите официални лица и граждани, кметът Корнелия Маринова по традиция извървя пеш маршрута от центъра на града до мястото, където е бил концлагерът.
COVID мерките през последните две години забавиха някои наши инициатива, но общината не се е отказала от тях, каза преди шествието Корнелия Маринова. Имаме идея да се създаде посетителски център с документи за лагера, изработен е подробен устройствен план за издигане на параклис, работи се и за филм по повод 60 години от закриването на лагера.
Шествието се организира от Съюза на демократичните сили – Ловеч. Ораторите говориха с тревога, че има опасност обществото ни да се върне към тези отречени практики на комунизма.
Пред множеството говори и бай Кольо Вутев от село Торос, един от оцелелите затворници. „Този лагер е живата историческа истина за комунизма, тук всяка секунда можеше да свърши твоят жизнен път, без съд и присъда“, каза той.
На мястото беше отслужена и панихида от отец Кънчо Кабадийски и свещеник Мартин. Пред паметните плочи бяха поднесени венци и цветя от представители на десните политически сили, на съюза на репресираните, депутати, граждани. Представени бяха Националното и областното ръководство на СДС, СДС – Плевен и Варна, народните представители на ПП ГЕРБ Николай Нанков и Младен Маринов, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, Общинското ръководство на ПП ГЕРБ, групата на общинските съветници на ПП ГЕРБ, ПП „Глас народен“ и др.
Най-младият участник в шествието бе шестокласникът Владимир Железов от Варна, дошъл с баща си. На високия хълм с черен кръст пък се покачи Иван Стоянов Иванов от кв. „Дръстене“ в Ловеч, който е участвал в поставянето на кръста през март 1990 г.
Община Ловеч, пресцентър

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.