Шествие и поклонение до „Лагера на смъртта“ край Ловеч на 26 март 2022

Съюзът на демократичните сили – Ловеч, организира провеждането на традиционното шествие и поклонение в „Лагера на смъртта“, наречен „Слънчев бряг“ край Ловеч. Това ще стане на 26 март/ събота/ в Ловеч, от 10.45 ч. от центъра на града до мястото на бившия концлагер.
В периода 14.06.1959 г.-28.05.1962 г. в лагера, под официалната форма „Трудово-възпитателно общежитие“, са въдворявани чрез МВР и Държавна сигурност хора от различни възрасти, които при неимоверно тежки условия в каменната кариера са изпълнявали непосилни норми. Тук младежи и по-възрастни наши сънародници ежедневно са били подлагани на побоища, издевателства и убийства без съд и присъда. Само за 156 от тях има смъртни актове, но някои свидетели казват, че убитите са много повече.
Единствената вина на тези хора е , че по един или друг начин са дразнели тогавашната комунистическа власт – я с някой виц, я с някоя изпята западна песен, я с дългата си коса или тесни панталони и поли.
Женската група по-късно е преместена в лагера в с. Скравена.
Истината е, че целта е била да бъде смазан свободният им дух и да бъдат прекършени политически!
Много е писано и ще се пише за лагера край Ловеч, затова ще спрем дотук и ви каним на 26 март/ събота/ т. г. да участвате в шествието и поклонението, за което ви предоставяме настоящата покана. Тръгване на пешеходното шествие в 10.45 ч. от площада пред областна администрация Ловеч посока лагера, от 12.00 ч започва панихидата и поклонението на мястото на лагера – каменната кариера.
Нека с мълчание и запалени свещи да се поклоним пред светлата памет на жертвите на комунистическия терор!
Поклон!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.