Арестът на Бойко Борисов идва след като ГЕРБ поиска предсрочни избори

Арестът на бившия премиер Бойко Борисов в нощта на 17 март 2022 г. идва, след като ГЕРБ обяви курс към предсрочни избори. Това каза пред бТВ политологът Стойчо Стойчев.
Същевременно ГЕРБ призова към протестен митинг в петък в защита на демокрацията. През цялата нощ имаше симпатизанти пред къщата на бившия премиер в Банкя, а по-късно и пред сградата на полицията в кв. „Младост“, където Борисов прекара нощта.
Според Стойчо Стойчев в момента се търси пиар ефект. „Аз не смятам, че им е станало известно на тези хора някакво кой знае какво уникално престъпление, което едва ли не в момента и би било потулен от Бойко Борисов. Напротив, цели се да се постигне ефект и то тогава, когато социолозите регистрират спад в доверието към управляващото мнозинство в правителството“, коментира още политологът. По думите му правителството е изправено и пред трудни коалиционни взаимоотношения, също е подложено на натиск отвън за ясно и категорично позициониране на България по отношение на войната в Украйна. „Това са много фактори, които изискват, както се казва, спешни пиар действия от правителството, за да се гарантира най-малкото поне пред съюзниците и пред ключови партньори на България, че правителството действа в някоя посока“, допълни Стойчев.
Както е известно, полиция е влязла в дома на бившия премиер Бойко Борисов в Банкя и в домовете на още няколко от висшите кадри на бившите управляващи привечер в четвъртък. Борисов, както и бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката на премиера Севделина Арнаудова, са задържани с полицейски арест за 24 часа в условията на проверка по неотложност. Първоначално бе съобщено и за арест на Менда Стоянова. По-късно полицията изтри от сайта си цялото съобщение.
Днес, 18 март, в срок до 24 часа от задържането, ще бъде информирана прокуратурата, която следва да реши дали да повдигне обвинения и да поиска постоянен арест.
Според някои източници става въпрос за мащабна операция на Главна дирекция „Национална полиция“ в цялата страна, при която са проверяване и представители на бизнеса. Според адвоката на Борисов става дума за сигнал на „Боец“ от декември м.г.
Операцията се проведе в деня, в който в България е европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. В сряда тя се срещна с премиера Кирил Петков, а в четвъртък с правосъдния министър Надежда Йорданова, вътрешния министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев. В сряда Кьовеши обяви, че от България има постъпил рекорден брой сигнали, по които се работи и са образувани 120 разследвания.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.