Бягащо от войната в Украйна семейство е благодарно на Община Ловеч за настаняването

 

Община Ловеч настани в един от своите имоти семейство, бягащо от войната в Украйна. Те са част от голямата вълна бежанци, които от няколко дни са настанени главно в хотелите на града.
При срещата се новопристигналите се оказа, че Христо Джабарски е ловчалия, женен за украинката Марта. И двамата са професионални готвачи.
Преди 5-6 години те са работили по нашите морски курорти, запознават се в Слънчев бряг. Сватбата става в България, едното дете е раждано тук.
След това се установяват при съпругата в град Запорожие, Украйна. Родителите му в Ловеч вече не са живи, но имат наследствен апартамент. Сега Христо смята да го ремонтира и да се настанят в него.
Баща му навремето е бил финансов ревизор в общината, участвал е и в състава на Комисия по безопасност на движението. Майка му е работила в пенсионното.
В Ловеч сега са Христо и Марта с двете им деца, както и съпругата на брата на Марта – Елена, с едно дете. Децата са на 4, 12 и 11 години. Съпругът на Елена е мобилизиран и е останал в Украйна. Там са останали още нейните майка и баща, брат, дядо, племенник. Чуват се по телефона, разбрали са, че вчера там руските войски са бомбардирали града, много леки коли са унищожени.
За да стигнат до Ловеч бежанците четири дни са пътували с влак. Тръгнали от Запорожие и с две прехвърляния стигнали до Букурещ. После пак с влак до Русе, до Левски и до Ловеч. Първата вечер са спали в ловешки хотел, но не могат да си позволят по 120 лева на вечер на стая.
Наистина сме много благодарни за посрещането и настаняването в къщата на общината, сподели Христо. Още първия ден Община Ловеч осигури най-необходимото за семейството с малки деца.
Пътуването на бежанци из цялата Европа с влак сега става безплатно. На композициите е отбелязано, че са за бежанци. Влаковете са пълни, по 12 човека бяхме в едно купе и това за преходи от по 800 км. На всяка спирка обаче ги чакали доброволци с топла и студена храна. Децата са много изморени от пътуването, но сега са добре.
Запорожие е голям град край река Днепър. В близкото село Вознесенка е открит гробът на българския кан Аспарух. В Запорожие и региона живеят таврийските българи. Градът е известен със Запорожкия автомобилен завод, произвеждал леките коли „Запорожец“ и „Таврия“.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.