Община Ловеч: Няма общински монопол върху погребенията, всички трябва да спазват законите

В Община Ловеч на 17 февруари 2022 г. беше дадена пресконференция по повод поредица неверни твърдения и внушения за БД „Обреди“ и безпрецедентен опит за натиск над органите на местната власт. Пред местни и централни медии кметът Корнелия Маринова отговори обширно и задълбочено на всички въпроси.
Тя очерта, че натискът се възприема като пореден опит за отклоняване на вниманието от важните теми, каквито са липсата на държавен бюджет (респективно общински), покачващите се нива на цените на стоки от първа необходимост и енергоизточниците. Относно обвинението в общински монопол върху погребенията беше показана справка за издадените препис-извлечения от акт за смърт за първи път за периода – 26.02.2021-13.02.2022 г. Починалите лица в град Ловеч, на които е издаден акт за смърт за първи път на основание на подадено заявление в ЦУИГ, се разпределят така:
Частните траурни агенции имат 462 бр., близки и роднини са извадили 320 бр., а БД „Обредни дейности“ само 147 бр. Следователно за никакъв общински монопол не може да се говори, тъй като реалният процент на издадени препис извлечения от акт за смърт за периода 26.02.2021-31.12.2021 г. на БД “Обреди” е 14.15%.
Средната цена по погребение за селата е около 360 лева с ДДС и между 560 и 580 лева за град Ловеч. За административните актове, написани на лица, действащи неправомерно в общински гробищни паркове, кметът е категоричен, като попита:
„Не знам дали си давате сметка каква отговорност носим ние, ако се осквернят нечии тленни останки незнайно от кого и как, копаейки нерегламентирано? Дали си давате сметка, ако бъде извършено криминално погребение на човек – жертва на престъпление, кой носи отговорност? Собственикът, разбира се! Това не са излишни упълномощавания или да си намираме повод за спорове. Нещата опират до отговорности. Защото ако се случи нещо, виновен ще е кметът на населеното място и кметът на общината, понеже не са създали ред. След като не става с добро четене и познаване на закона, очевидно са необходими и санкции“, изтъкна кметът Корнелия Маринова.
Има много начини да се решат проблемите в нормален диалог в работни срещи, но трябва да се спазват законите и наредбите, стана ясно от позицията на общината.
В пресконференцията участваха още председателят на ОбС Петър Цолов, секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова, директорът на „Административно-правно и информационно обслужване“ инж. Тони Паричев, директорът на БД „Обреди“ Таня Тинчева. кметовете на селата Радювене и Слатина Игнат Игнев и Ваня Стоянова.
Кметът Корнелия Маринова поднесе извинения към гражданите, че една тема, която е свързано с толкова много болка и тъга, се използва за атака срещу Общината и Общински съвет Ловеч.
Община Ловеч, пресцентър
17.02.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.