Гражданско поклонение пред паметника на Васил Левски в Ловеч

Гражданско поклонение с военен ритуал на паметника на Васил Левски в Ловеч се състоя на 18 февруари вечерта. Събитието е по повод 149 години от гибелта на Апостола на свободата. Гост на тържествата бе Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Военният строй бе приет от министъра на отбраната Стефан Янев.
В словото си кметът Корнелия Маринова каза: „Силната православна вяра в Ловеч, предприемчивостта и будния дух на ловчалии са сред основните причини Левски да избере нашия град за тайна революционна столица на своята организация. Затова мисля, че и днес духът на Левски е жив. Ако перифразираме дядо Вазовия стих, можем да кажем за този дух, че не девет, а 149 „годин той скита се бездомен, без сън, без покой“. За да тревожи и днес българската свяст, българското чувство за справедливост и стремеж към свобода.“
„В тефтерчето на Левски има огромна и чиста любов към Отечеството и затова днес за него трябва да говорим обикновено, с нашите си собствени думи“, подчерта в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова.
Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил припомни в словото си, че само след шест години ще празнуваме 150 години от Освобождението, а то започва с делото на Васил Левски, който до края на дните си остава истински монах.
Сред официалните лица бяха народните представители Искрен Арабаджиев, Николай Нанков, Младен Маринов, Станислав Анастасов, Вяра Емилова, областният управител Виктор Стойчев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, заместник-началник на НВУ полковник инженер Евгени Пенчев, в.и.д. началник на Единния център за начална подготовка в Плевен полковник Иван Вълев, началникът на Ловешкия гарнизон и началник на Военeн географски център – Троян, полковник Светослав Църовски, представители на духовенството, на институции и граждани.
Поднесен бе венец от името на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Венци и цветя на признателност поднесоха официалните лица, както и представители на институции, организации и граждани.
В церемонията взе участие Общинският духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки и военна част от Плевен.
По-рано днес вицепрезидентът Илияна Йотова посети Къкринското ханче и местността Пази мост – места, свързани с днешната годишнина. Заедно с Корнелия Маринова двете дами поднесоха цветя на тези паметни места.
В ловешкия храм „Успение Богородично“ привечер бе отслужена панихида за Васил Левски, който е носил монашеското име Игнатий.
Вечерта в Ловчанското читалище „Наука 1870 г.“ имаше концерт на квартет „Светоглас“, който изпълни любимите песни на Апостола.
На 19 февруари, събота, ще се проведе традиционния Туристически поход „По стъпките на Апостола“ и гражданско поклонение пред паметника на Васил Левски в Къкринското ханче.
Община Ловеч, пресцентър
18.02.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.