Кметът на Ловеч откри изложба, посветена на Левски

 

Като граждани нека да бъдем достойни за живота и делото на Васил Левски – с тези думи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова откри на 16 февруари 2022 г. изложба, посветена на 149 години от гибелта на Апостола. Тя призова повече млади хора да идват в залите на Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч. Кметът подчерта, че богатият фонд на галерията представя най-доброто, което съхранява и винаги се включва във важните събития със свой принос.
Експозицията бе представена от Галя Герганова, главен уредник в културната институция. Представени са 15 творби – живопис и графика. Освен портрети на Апостола има и живописни платна, представящи най-близките сподвижници и революционери. Сред тях са Христо Ботев, Тодор Кирков и баба Тонка.
Творбите са дело на художници като Златю Бояджиев, проф. Добри Добрев, проф. Александър Поплилов, Иван Пеевски, Лиляна Дичева, Стефан Янев и други. Силно впечатляват четирите графики на Дечко Тодоров.
В центъра на изложбата е разположена мащабната картина „Христо Ботев“ на Златю Бояджиев. Авторите са се вдъхновявали както от архивни снимки, така и от описания на историци и писатели. Всички картини са от фонда на галерията.
Това е второто събитие от богатата програма на Община Ловеч с възпоменателни събития през текущата седмица. В понеделник бе открита изложба от творби на ловешки ученици в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“.
Цялата програма виж ТУК.
https://www.lovech.bg/bg/sabitiya/149-godini-ot-gibelta-na-vasil-levski
Община Ловеч, пресцентър
17.02.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.