В Ловеч подкрепят протеста на специалистите от музеите, галериите и библиотеките

В Ловеч подкрепят протеста на специалистите от музеите, галериите и библиотеките в Република България. Това става ясно от разпространено писмо на Конфедерация на труда „Подкрепа”, Национална федерация “Култура”. Ето и текста:

НФ „Култура” към КТ „Подкрепа” организира протестни действия от 14 февруари 2022 г. под наслов: „За повече пари в бюджета за музеи, галерии и библиотеки!“
Ние, специалистите в музеите, художествените галерии и библиотеките, остро протестираме срещу малкия размер на средствата, предвидени за тяхното развитие в проекта за държавен бюджет за 2022 година!
Увеличението на парите за националните и регионалните музеи и галериите спрямо миналата година е с 5%, а това за регионалните библиотеки е с 9.2%!
Силно сме възмутени от тези цифри! Те не говорят, а крещят за пренебрежително отношение на властта към културата, духа, традициите и историческото наследство на нашия народ. А това означава – и към неговото достойнство, честолюбие и национално самочувствие.
Организираме масови протестни действия във всички музеи, галерии и библиотеки в страната. Подготвяме подписки за подкрепа на исканията ни.
Ще протестираме мирно, но и настойчиво – с лозунги и плакати.
В дните на протеста ще ни намерите във всички музеи, галерии и библиотеки в страната. Ще отворим още по-широко вратите им за всички, за които българската култура, българската свяст все още значат нещо!
Ще ни познаете по отличителните протестни лентички на реверите.
Настояваме за увеличение на бюджета на националните и регионалните музеи, галериите и библиотеките, което да даде най после заслужено признание на заетите в сектора!
Нашите искания са:
1. Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център „Двореца“ и Българската национална филмотека, Регионалните музеи, библиотеки и галерии.

2. Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.

3. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеи, библиотеки и галерии.

4. Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурени културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

5. Да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейните и библиотечни фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, изложби, дигитализация на движими културни ценности и библиотечни единици, представяни онлайн, издаване на каталози, публикации, известия, рекламни материали и др.

Обръщаме се към депутатите, министрите и политиците, към цялата българска общественост: Подкрепете ни! Нашите искания са справедливи, защото те целят запазването на българската култура.
Заявяваме че, ако исканията ни не бъдат чути, ще предприемем ефективни стачни общонационални действия.

НФ „Култура”
КТ „Подкрепа”


Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.