Арх. Любомир Станиславов: Сътрудничеството с Община Ловеч работи като „швейцарски часовник”

Нашето сътрудничество в Община Ловеч е на изключително добро ниво и институциите работят като „швейцарски часовник”, посочи арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на „Аутомотив Клъстер България“ и изпълнителен директор на e.GO Mobile България.
Той говори в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт”, в което стана дума и за бъдещия завод в Ловеч. По думите му началото на строителството на завода на e.GO в Ловеч ще бъде решено следващата седмица, като най-вероятно ще започне през първата половина на април.
Станиславов и напомни, че за бизнеса е много важно общините и хората, които работят там, да искат да помагат на компаниите.
В обозримо бъдеще ще има и други проекти в страната, подобни на e.GO. България се появи на картата на държавите, които имат технологии и доставчици и вече привлича интереса на други компании. Има разговори със световен производител, свързан с товарни и лекотоварни електромобили. Той уточни, че компанията, с която се говорят разговори, е европейска.
Мениджърът обясни, че предстои процес на идентифициране на доставчици на e.GO от България. Тези компании ще трябва да преминат през т.нар. менторска програма, която вероятно ще продължи от девет месеца до една година, като идеята е да се локализира колкото се може по-голяма част от компонентите на автомобила в България.
Сега в България се правят всички части за един автомобил без електромоторите.
„Намерението на българската държава да субсидира с 12 хиляди лева покупката на нов електромобил с пари по Оперативна програма „Околна среда” е добро, макар и закъсняло“, коментира Станиславов. – Може да се направи подобна програма, която да е за цялата страна, а не само за региони, където има замърсяване.“

Изпълнителният директор на „Аутомотив Клъстер България“ е на мнение, че това ще помогне да се направи трансформация на автомобилния парк, който сега е със средна възраст 15-20 години. „Много хора ще преминат директно към електрически автомобили и ще прескочим поне една еволюционна стъпка, което ще ни приближи много повече до развитите западноевропейски държави“, прогнозира Станиславов.
В момента близо 40% от продажбите на нови автомобили в Европа са под една или друга форма електрифицирани автомобили, а 10% са чисто електрически автомобили.
„Очаквам през следващите 3-4-5 години да има недостиг на електрически автомобили, а от друга страна голямо търсене за тях“, смята изпълнителният директор на e.GO Mobile България.
Как се възползваха от Covid кризата българските компании от автомобилната индустрия в глобалния процес на веригите за доставка? Започнаха ли да се правят инвестиции в нови продукти? Кога ще започне работа фабриката за компютърни чипове Melexis? Още за бъдещето на автомобилната индустрия, електрификацията на превозните средства и прехода на ЕС към електромобили може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
Виж и тук
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/shte-zapochne-li-bylgariia-da-proizvejda-tovarni-elektromobili-sled-ego-345222/

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.