В Ловеч почетоха Деня на жертвите на комунизма

В Ловеч бе отбелязан 1 февруари – Ден за почит към жертвите на комунизма. По този повод ръководството на Община Ловеч в лицето на кмета Корнелия Маринова и председателя на Общински съвет Петър Цолов поднесоха венец на мястото край града, където е била кариерата на концлагера „Слънчев бряг” (1959-1962).
Цветя поднесе и народният представител Николай Нанков. В събитието се включиха общински съветници, представители на политически партии, граждани.
Мероприятието се проведе при стриктно спазване на протокола за санитарни мерки срещу COVID мерки.
Час по-рано бе отслужена панихида от отец Михаил Ковачев за жертвите на комунизма, тя се състоя в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ – Ловеч. По традиция събитието се организира от Съюза на демократичните сили – Ловеч.
В този ден – 1 февруари, преди 77 години, срещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици – всичките жертви на т. нар. „Народен съд“.
По повод 1 февруари – Ден за почит към жертвите на комунизма, да припомним пет имена на видни ловчалии, станали жертва на т нар. „Народен съд“.
Коста (Косто) Дочев е бил кмет на Ловеч в периода септември 1905-октомври 1908 г., а после до 1912 г. общински съветник. Арестуван и убит без присъда през 1945 г.
Стоян Никифоров е бил депутат, министър, председател на Върховната стопанска камара (1940-1944). Осъден от Народния съд и разстрелян през февруари 1945г. С Решение N 234 от 12 април 1996 г. Върховният съд на Република България го признава за невинен и го реабилитира. Стоян Никифоров е син на дарителя Христо Никифоров.
Губят живота си още двама ловешки депутати от 25-ото Народно събрание – Сирко Станчев и Стефан Радионов.
Сирко Станчев е български офицер, участник във войните, народен представител и политик, бил е адютант на цар Борис Трети. След 9 септември 1944 г. е осъден от Втори състав на т.нар. „Народен съд“ на смърт и екзекутиран. Интересен факт е, че днешният председател на Народното събрание Никола Минчев е потомък на този ловешки род.
Стефан Радионов Йосифов (1893-1945) е военен, търговец, активен общественик и политик. Осъден е на смърт от Народния съд.
Сред жертвите е още инж. Христо Петров Дойчинов ( р. 1892 г.) министър от последното царско правителство. Той е български политик, Участник в Първата световна война като артилерийски офицер. От 1941 г. е преподавател в техническото училище в София и софийски областен директор, после директор на мина „Перник“, а от следващата година до 1944 е министър на железниците, пощите и телеграфите. В периода 11 април 1942 – 14 септември 1943 година е министър на земеделието. Осъден е на смърт, 5 милиона лева глоба и конфискация на имуществото. Екзекутиран е на 1 февруари 1945 г. Поклон през жертвите на комунизма!


Община Ловеч, пресцентър
01.02 2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.