Финландия не е в НАТО, но поръчала 64 изтребителя F-35 за 9.6 милиарда долара

Два финландски F18-Hornet

Предлагаме ви интересните разсъждения на Ясен Бочаров от FB за финландското качество SISU.

Финландия не членува в НАТО. (Швеция – също.) Имат договор за приятелство с Алианса, провеждат съвместни учения, но не са членове. НАТО казва, че ако пожелаят- ще ги приемат за една нощ. Финландците обаче благодарят за доверието, но засега се въздържат. Викам си – фините ги е страх от Русия и затова. После се сещам за „Зимната война“ -1939 г., и си казвам, бе не са баш от най-страхливите. Разказали са играта на Червената армия – направо са ги уморили от студ и глад, държейки непробиваема линията Манерхайм с пет пъти по-малко войска.
Щото финландците имат едно нещо, дето май само те го имат – SISU.

Това е една особена дума, означаваща комбинация от упоритост, вяра, целеустременост, кураж, издръжливост, непоколебимост… Абе – Сису. Мечка те гони в гората – Сису, руснаци с калашници искат да те застрелят -Сису, войната е разрушила цялата ти държава и трябва да я построиш отново – Сису, шведите искат да те бият на хокей – Сису.
Поглеждам картата – 1340 километра граница с Русия. Как се пази такава граница? Само със Сису не може да стане…
И в този момент, четейки разни военни неща за Финландия, стигам до съобщение на Ройтерс – Финладия поръча на Локхийд-Мартин 64 изтребителя Ф-35 за 9.6 милиарда долара .
Просто за да подчертая – шейсет и четири Ф-35. (Израел има 30 в момента и са поръчали още 50.)
Финландските въздушни сили имат на въоръжение и 55 самолета Ф18- Хорнет.
Населението им е 5.5 милиона, а брутният национален продукт – 271 милиарда долара годишно. Естествено, че могат да си купят самолети за 9.6 милиарда. И могат да имат високо-технологична армия и могат да пазят 1350 км граница с Русия. Защото в крайна сметка: ИКОНОМИКАТА! Силна икономика + Сису = да, така става!
И разбира се НАТО ще казва – Ма, моля ви се, госпожа Министър председател, заповядайте, когато Ви е удобно. Вашето място е запазено.
И, разбира се, Путин няма да трупа войски на твоята граница, а на украинската. (Тук прекалено опростявам, знам, но има и капка истина). Защото Путин е това, което в американските филми наричат bully – онзи неприятен пъпчив тип с кръгла глава, който тормози слабите и беззащитните.
Финландия, за разлика от Украйна, е силна икономически, независима държава с почти нулева корупция. Костелив орех! Защо Путин да се хаби с тях, като може да се гъбарка със симпатичните, но много корумпирани и доста посредствени икономически украинци?
Украйна има брутен национален продукт от 153 милиарда при население 44 милиона. Почти два пъти по-малко от Финландия при 8 пъти по-голямо население.
Даже не ми се говори за България. Няма Сису, няма Мису, няма икономика, няма и магистрала дори – има корупция, има яко крадене, има болезнена посредственост. Цяло чудо е, че сме приети в НАТО. Трябва да му целуваме ръка на НАТО по три пъти на ден, че по някакви си негови причини ни е взел под крилото си. Щото с нашите 8 F16-ки, дето даже не сме ги виждали още…
На снимката: Два финландски F18-Hornet на летището в Рованиеми (родината на Дядо Мраз:).

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.