Професионални гимназии от Ловеч, Плевен и Тетевен подобряват резултатите и управлението си с иновативна обучителна програма

Професионалната гимназия по строителство, електротехника и услуги в гр. Тетевен и професионалните гимназии по механоелектротехника в Ловеч и Плевен преминават през цялостна програма за повишаване на ефективността през настоящата учебна година. Програма “От визия към резултати” включва обучения, работилници и индивидуални планове за подкрепа на всяко училище, спрямо набелязаните от неговия екип сфери за подобрение.

Сред целите, които са си поставили трите гимназии, са учениците да подобрят академичните си резултати и да са по-удовлетворени от преживяването си в училище. Училищата ще се стремят също учителите да са по-добре съгласувани и колективите да работят целенасочено за постигане на целите за учениците.

Програмата „От визия към резултати“ се реализира за първи път в региона с експертността на фондация “Заедно в час” и с финансовата подкрепа на Титан Златна Панега Цимент АД. Преди това четири училища от София участваха в пилотното издание на програмата и успешно постигнаха напредък при поставените цели.

До края на 2021 г. училищата от Ловеч, Тетевен и Плевен преминаха през първите обучения в програмата и дефинираха своите конкретни цели. През новата 2022 училищата и техните колективи ще получат допълнителни насоки за работа и възможност за участие в работилници по теми като “Култура на класната стая”, “Умения на 21. век”, “Изследователски подходи в класната стая” и “Седемте сили на учителите”. След всяка работилница училищата ще получават подкрепа под формата на конкретни стъпки, които ще им помогнат да въведат наученото в работата си в класните стаи и на ниво училище. В края на учебната година предстои и конференция за представяне на постигнатите резултати на всяко едно от училищата.

“Всяко училище има уникален контекст – оттам и уникални нужди и причини за тях. С програма “От визия към резултати” имаме един наистина работещ подход, който помага на училищата да открият и работят целенасочено върху причините за предизвикателствата, с които се сблъскват, а това е първата стъпка към трайното решение на дълбоките проблеми”, споделя Радостина Бойчева, старши специалист “Регионално развитие” в “Заедно в час”.

В програмата се очаква на по-късен етап да се включи и ПГ по транспорт „Проф. Цветан Лазаров“ в Плевен.

„Заедно в час” в Ловеч, Плевен и региона
В област Ловеч „Заедно в час“ работи от 2013 г., а в Плевенско от 2017 година. В региона през тази учебна година преподават 7 учители от програма „Нов път в преподаването“ в шест училища партньори в Ловеч, Дерманци, Луковит, Плевен, Бохот и Подрим. В „Училища за пример“, друга програма на „Заедно в час“ за цялостна подкрепа на цели училищни екипи, от региона участват четири училища. В третата програма на фондацията „Учим заедно“ също има участник от региона – ОУ “Христо Ботев” в с. Румянцево, обл. Ловеч. Училището е сред шестте одобрени на национално ниво за финансиране на проект за преодоляване на образователните трудности, причинени от пандемията.
Дългогодишен корпоративен партньор на организацията в региона е Титан Златна Панега Цимент АД.

За фондация „Заедно в час”
„Заедно в час“ работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование – независимо от това къде живее, кое училище посещава и какви са финансовите възможности на родителите му. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система.
„Заедно в час” е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България” и е част от международната мрежа Teach for All.
За допълнителна информация:
Павлина Радославова,
ст. специалист „Маркетинг и комуникации“ в „Заедно в час“
email: p.radoslavova@zaednovchas.bg / communication@zaednovchas.bg
тел.: 0885 35 60 75

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.