Община Ловеч поздрави писателя Георги Мишев за рождения му ден

Поздравителен адрес от името на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова е изпратен до писателя Георги Мишев (86 г.) за рождения му ден. В адреса кметът, както и цялото ръководство на общината, пожелават на известния писател и почетен гражданин на Ловеч здраве, дълголетие и радости в живота.
„За нас е изключителна чест и радост да имаме за земляк такъв творец като Вас—име с дългогодишно, трайно и ярко присъствие в българската култура. Вашето влияние е огромно, и като автор на сочна и апетитна проза, и като силна гражданска позиция в защита на демократичните ценности. Филмите, създадени по Ваши сценарии, са част от най-доброто в нашето кино. Особено сме горди, че сте почетен гражданин на Ловеч от 2006 г. За жалост, поради пандемичната обстановка, нашите срещи напоследък са рядкост, но всички се надяваме това скоро да се промени“, се казва в адреса.

Георги Мишев е роден на 3 ноември 1935 г. в с. Йоглав, Ловешко. Автор е на разкази, повести и романи. Сред тях са „Осъмски разкази“, „Матриархат“, „Вилна зона“, „Селянинът с колелото“, „Дами канят“ ,„Патриархат“ и други, като голяма част от тях са филмирани. В златния фонд на нашето кино са „Преброяване на дивите зайци“, „Вилна зона“, „Дами канят“, „Самодивско хоро“, „Не си отивай“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“.
Георги Мишев е народен представител в Седмото Велико народно събрание (1990-1992). Носител е на множество награди. Негови синове са писателят хуморист Михаил Вешим и журналистът Цветан Гемишев (в.“Труд“).

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.