„Духът на Гогол” оживява на сцената на Драматичен театър Ловеч

Драматичен театър Ловеч ще представи пред ловешката публика един от най-новите спектакли в репертоара си – „Духът на Гогол”, с режисьор Биляна Петрова. Събитието ще се проведе на 4 ноември от 19 ч. на сцената на театъра.
Представлението ще се играе при спазване на всички актуални противоепидемични мерки, а специално за събитието на място ще се правят безплатни антигенни тестове за тези, които не притежават някой от видовете зелен сертификат, но искат да станат част от магията на Гогол.

Освен това за учениците до 18-годишна възраст ще има намаление от редовната цена на билета, който за тях ще е на стойност от 5 лв.
Николай Василиевич Гогол е роден в Украйна и е един от най-значимите писатели на Русия и света. За най-известната му творба се смята романът „Мъртви души”, разглеждан от мнозина като първия модерен руски роман.
По един ретроспективен и динамичен начин драматургията разкрива историята за живота на големия руски и украински писател. Чрез отварянето на времеви портали, зрителите пътуват през мислите и преживяванията на главния герой, подплатени от разказите на неговите родители и роднини. Също така една от основните действащи нишки в спектакъла е гласът на самия Гогол, който засилва въздействието на образа му. С тази важна роля, макар и зад кулиси, се заема участникът от шестия сезон на музикалното предаване „Гласът на България” Тино, станал известен със специфичния си плътен глас.
Спектакълът е изграден както върху текстове на самия Гогол, така и стъпва върху реални факти от писма и документални разкази за живота и смъртта му.
„В един момент за мен стана важно да изследваме гения като човешко същество, а не да се дивим на палитрата му от образи. Започнахме да се ровим за факти от живота на Гогол, само и само да достигнем до тази така интересна мистериозна битка с дявола и призива към божественото. Монолитен образ на дявола в историята на литературата изкристализира за първи път именно при Гогол, който го описва подробно в човешки образ и нарича Басаврюк – от бяс и човек в едно“ обяснява Петрова за постановката.
В ролята на студента, който издирва духа на писателя, зрителите ще видят Дамян Тенев, а през цялата история ще му партнират актьорите Георги Грозев, Петко Венелинов, Ива Кирова, Боряна Бабанова, Павел Емилов.

„Духът на Гогол“ е и сценографски дебют на фотографа и сценограф на Ловешкия театър – Изабела Манолова, която е и автор на костюмите.

Музиката е дело на Гьорги Георгиев – Антика, артист от Македония, хореографията – на Стефания Георгиева, а сценичният бой – на Евгени Енчев.

Билетите са в продажба на касата на театъра, както и онлайн на адрес- https://www.entase.bg/dtlovech/productions/60b88887c05ff544f44aa6cf
Автор на снимките е Изабела Манолова.

За повече информация –
Маргарита Капитанска – PR и реклама Драматичен театър Ловеч
Email: margarita.kapitanska@gmail.com

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.