БЪЛГАРСКИ МЛАДЕЖКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ НАВЪРШИ 100 ГОДИНИ

Българският младежки Червен кръст в Ловеч на 14 октомври 2021 г. отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод до Цветомира Георгиева, директор на секретариата на ОС на БЧК в Ловеч, е изпратен поздравителен адрес от името на ръководството на Община Ловеч и от кмета Корнелия Маринова. В него се подчертава: „Въпреки достолепните години, организацията днес е изпълнена с оптимизъм, сили и ентусиазъм. Доказателство е фактът, че нови сто младежи са се включили в редиците на Вашата областна организация, която обхваща шест клуба.“
Младите доброволци работят в клубове, организирани в учебните заведения (училища, университети),по местоживеене и по интереси.

БМЧК осъществява програми за обучение, дейности и услуги сред децата и младежите в следните приоритетни области:
– намаляване на социалната и здравната уязвимост на децата и младежите;
– обучение по първа долекарска помощ;
– оказване на първа психологична помощ и психосоциална подкрепа;
– превенция на рисковото сексуално поведение и зависимостите;
– здравна просвета и насърчаване на здравословния начин на живот;
– разпространение на идеите и принципите на червенокръсткото движение;
– развитие на доброволчеството;
– социално-помощна дейност и застъпничество за правата на децата и младежите от рискови групи и/или настанени в социални институции и други.
Това, което хората не виждат от екраните и не чуват по радиото за доброволческата работа, е, че тя включва и много отделено лично време за обучение и помощ на обществото.
За 100-годишнината на БМЧК са предвидени поредица от инициативи, посочи във всички области. Видеа с послания – като част от националната кампания, свързана с доброволчеството през социалните медии. Подготвя се валидиране на пощенска марка за 100-годишнината на БМЧК. А също и книгата „Аз служа. 100 години БМЧК“.
С БНТ е заснет и документален филм за организацията. Клубовете в Троян, Априлци, Летница, Луковит и Тетевен по случай годишнината ще изрисуват стени, предоставени от кметовете на общините с емблемата лого на 100 годишнината ни. В Ловеч на стената на офиса на БЧК е изрисувана специална рисунка с дейностите на червенокръсткото движение, като в средата е логото на 100-годишнината. Още със старта на учебната година се привличат нови доброволци от училищата, като им се предоставят информационни материали-брошури и плакати. На 15 октомври във връзка с празника и международния ден за рестарт на сърцето -16 октомври, ще има демонстрации в училища как се извършват животоспасяващите действия и първа помощ.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.