Кметът Корнелия Маринова: Изготвяме задание за план за опазване и управление на Старо Стефаново

В процедура сме на подготовка на задание за изработване на план за опазване и управление на Старо Стефаново. Това съобщи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова в интервю за предаването „Радиокафе” на БНР-Радио София, дадено в неделя, 10 октомври. Пред водещата на предаването Анелия Торошанова кметът посочи, че основната трудност при поддръжката на този архитектурен резерват е, че обектите са частна собственост и собствениците трябва да се грижат за тях. И добави:

„Трябва да обединим усилие, ние, като местна власт, с тях. Те трябва да бъдат задължени да се грижат за тях, да се намери ефикасен механизъм. Това е национален проблем и решенията са тромави. Трябва и целеви ресурс за поддръжка на местната инфраструктура. С малките ни бюджети това е нерешим проблем. Общината има визия за селския туризъм, това ще отнеме време.“
Основната тема на тричасовото предаване бе Архитектурният резерват Старо Стефаново. Като паметници на културата в селото са регистрирани 96 обекта.
Корнелия Маринова отговори и на въпроси, свързани с Ловеч: „Извършваме реновация на пл. „Свобода“, предстоят ремонти на Младежкия дом и дострояване на едно крило в Езиковата гимназия. Това е част от ежедневието. Въпреки корона-кризата, нашите работодатели се преборват с нея. 3,8% е безработицата в града, това е под средната в страната. Надяваме се да се осъществи меморандума за нов завод за електромобили. Освен това Ловеч е просветен център, имаме най-старата езикова гимназия в България. Качественото образование изисква системност. Децата трябва да бъдат мотивирани.“
В разговора за историята, традициите и обичаите на Старо Стефаново, както и затова какви филми са заснети там, се включиха още Иван Джуров – кметски наместник на село Стефаново, Розмари де Мео, Елена Георгиева – уредник на Регионален исторически музей, режисьорите Станимир Трифонов и Валентин Гошев, художниците Нина Донковска и Цветан Донковски.
Цялото предаване чуй тук
https://bnr.bg/sofia/post/101538743

Община Ловеч, пресцентър

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.