С „Мяра за мяра“ след 30 години Шекспир отново се завръща на ловешка сцена

Започна традиционният фестивал „Младите в театъра“, който се провежда в Ловеч в периода 7 – 12 октомври 2021 г. Събитието бе открито от кмета Корнелия Маринова. Първата вечер бе премиерата на „Мяра за мяра“ от Уилям Шекспир на младия режисьор Крис Шарков.
С тази постановка след тридесет години отсъствие Шекспир отново се завръща на наша сцена, уточни кметът на Ловеч. Тя се позовава на специалното издание „25 години Драматичен театър Ловеч“, което сочи, че на 23 октомври 1991 г. е била премиерата на „Дванайсета нощ“ от Шекспир с режисьор Таско Гигов. Приемствеността е една от силните страни на Драматичен театър Ловеч, изтъкна в приветствието си кметът. Режисьор на настоящата премиера е Крис Шарков, а неговият баща Димитър Шарков преди години също е работил тук.
„Видно е от многото заети места в залата, че ловешката публика е зажадняла за високо изкуство, за емоции и красота, каквито сцената може да ни предложи. Убедена съм, че възпитанието в култура и изкуство започва от ранно детство, то минава и през класиката, и през експериментите. Това е възможно и благодарение на подмладения състав на театъра и на неговото ръководство.“
Това е единственият по рода си фестивал у нас, който подкрепя дебютиращи млади хора, изтъква директорът на театър Биляна Петрова. Тя горещо благодари на Община Ловеч за неизменната подкрепа и подари на Корнелия Маринова специално изработена статуетка.
Премиерата на „Мяра за мяра“ бе посрещната от публиката с аплодисменти. Режисурата на Крис Шарков предлага амбициозен и актуален прочит на Шекспир, със съвременни конотации за вечните дилеми като съвест и измама, лицемерие и справедливост, престъпление и възмездие. Същевременно торпилира моралните стожери на една власт, която чрез измама се стреми да разобличи измамата на другите. В тази задача успешно участват актьорите Явор Бахаров (гост), Боряна Бабанова, Георги Грозев, Ива Кирова, Любомир Ковачев, Марина Георгиева, Павел Емилов, Силвия Чобанова, Явор Костов – Яша.
През следващите дни фестивалът предлага още шест постановки. На 8 октомври публиката ще гледа „Мечтата на Наташа“ с режисьор Ана Батева (ДТ Габрово), следват „Кученцето, което не можеше да лае“ с режисьор Веселин Бойдев (ДКТ Пловдив), „Меко казано“ с режисьор Цвети Пеняшки (ДКТ Стара Загора), „Една крачка до предела“ с режисьор Денислав Янев (ДТ Търговище), „Пепеляшка“ с режисьор Маргарита Мачева (ДТ „Никола Вапцаров“, Благоевград) и „Посещението на старата дама“ с режисьор Дамян Тенев (Театър НАТФИЗ).
Спектаклите „Кученцето, което не можеше да лае“ и „Меко казано“ са за детска аудитория и се играят от 12 часа в събота и неделя, останалите заглавия са от 19 часа.
Община Ловеч, пресцентър
08.10.2021 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.