Община Ловеч отбеляза 144 години от Освобождението на града

Община Ловеч отбеляза 144 години от Освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление. По традицията основното събитие на 22 август 2021 година беше гражданското поклонение с военен ритуал. Събитието започна в 18.30 часа пред Белия паметник на парка „Стратеш“.
Сред официалните участници бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, депутатът Свилен Андреев, временно изпълняващият длъжността Генерален консул на Генерално консулство на Русия в гр. Русе Любов Агеева, областният управител инж. Светослав Славчев, заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов, полк. Марин Господинов – командир на Единния център за начална подготовка в Плевен.
Присъстваха още представители на армията, духовенството и институции, граждани и гости на града. В ритуала участваха военнослужещи от гарнизона в Плевен. В програма участва и Общинският духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки. Водещ на церемонията бе журналистът Никола Колев.
В слово си кметът Корнелия Маринова подчерта:
„Днешните събития минават под знака на една обществена аскеза – по-скромно, без исторически възстановки и многолюдни паради. Ограниченията и самоограниченията напоследък белязаха нашия обществен живот. През последните години ние винаги отдаваме своята почит на мястото, където са се провели битките. Където са издигнати паметниците на героично сражавалите се и загинали руски войници и офицери. Днешните събития са важни. И няма как санитарните мерки да намалят непреходността на датата, която тържествено честваме всяка година на 22 август. 144 години от освобождението на Ловеч от Османско иго и от установяване на местно самоуправление. Това са две събития. Едното – кърваво и героично, другото – делнично, но не по-малко героично.“
Поздравителен адрес на български език прочете временно изпълняващият длъжността Генерален консул на Русия в Русе Любов Агеева. В него се казва: „Днешното събитие е повод да си спомним отново за смелия подвиг на руските войници и българските опълченци. Без да жалят живота си, те се биха рамо до рамо за свободата на България“.
Гражданското поклонение завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност и минута мълчание.
По-рано, в 17:30 ч., в храм „Света Троица“, бе отслужена панихида за загиналите за Освобождението на Ловеч, както и благодарствен молебен. Службата бе водена от отец Кънчо Кабадийски. Поднесени бяха цветя на паметника в двора на храма.
В 18.00 часа едновременно бяха поднасяне на венци и цветя пред останалите паметни места. Признателни ловчалии бяха пред паметната плоча на Цачо Шишков на едноименната улица, пред Кървавия паметник в кв. „Дръстене“, пред паметника на Гложенеца в парк „Стратеш“; пред Черния паметник в парк „Стратеш“; както и в Алеята на българо-руската дружба.
Програмата продължава в 21.00 ч. с оригиналния музикално-танцов спектакъл „Освобожденци“ на НЧ „Бяла Анаста – 2016“, който е на сцената на пл. „Тодор Кирков“.
Гледай всички събития на живо на следния линк

https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Official


Община Ловеч, пресцентър
22.08.2021 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.